Wykonanie
Bardzo lubię przekładane ciasta. Przekładane ciasto
kawowe z
orzechami jest bardzo proste. Wilgotny
biszkopt maślany z dodatkiem dość grubo posiekanych
orzechów i lekkim posmakiem
kawy. I masa. Pyszna masa.
Serek mascarpone o smaku
cappuccino. Na drugi i trzeci dzień(jeśli zostanie), jeszcze lepsze.
Kawowe ciasto przekładane może z powodzeniem pełnić rolę mini
tortu. Idealne dla smakoszy
kawowych wypieków, ale na tyle delikatnie
kawowe, że i pozostali będą zadowoleni. Polecam.Przepis z książki
Lindy Collister "Cakes & bakes from my mother's kitchen"

180 g
masła, miękkiego180 g drobnego
cukru3
jajka180 g
maki samorosnącej(lub zwykła i 1 łyżeczka
proszku do pieczenia ze szczyptą
soli)60 g
orzechów włoskich2 lyżeczki
kawy instant, rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej
wody( u mnie 1 łyzka mocnego
espresso)kilka połówek
orzechów włoskich do ozdobymasa kawowa:250 g
serka mascarpone85 g
cukru pudru1 łyżeczka
kawy instant rozpuszczonej w 2 łyżeczkach gorącej
wody(u mnie 2 łyżeczki mocnego
espresso)Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Tortownicę o wymiarach 20 cm natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
Masło z
cukrem ubijamy do białości. Stopniowo dodajemy po 1
jajku, dalej ubijając, dodajemy przesianą
mąkę i mieszamy do połączenia składników. Dodajemy
orzechy i
kawę. Przekładamy do przygotowanej foremki i wykgładzamy wierzch.Pieczemy ok 20-25 minut(sprawdzamy patyczkiem). Przekładamy na kratkę i studzimy.Na masę
kawową ubijamy
serek, przesiany
cukier puder i
kawę, aż będą gładkie. Ciasto kroimy w poprzek na pół i jedną z połówek smarujemy mniej niż połową przygotowanej masy. Przykrywamy drugą połową
biszkoptu, smarujemy wierzch pozostałą masą i ozdabiamy połówkami
orzechów włoskich.