ßßß Cookit - przepis na Przekładane ciasto kawowe z orzechami

Przekładane ciasto kawowe z orzechami

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię przekładane ciasta. Przekładane ciasto kawowe z orzechami jest bardzo proste. Wilgotny biszkopt maślany z dodatkiem dość grubo posiekanych orzechów i lekkim posmakiem kawy. I masa. Pyszna masa. Serek mascarpone o smaku cappuccino. Na drugi i trzeci dzień(jeśli zostanie), jeszcze lepsze. Kawowe ciasto przekładane może z powodzeniem pełnić rolę mini tortu. Idealne dla smakoszy kawowych wypieków, ale na tyle delikatnie kawowe, że i pozostali będą zadowoleni. Polecam.
Przepis z książki Lindy Collister "Cakes & bakes from my mother's kitchen"
180 g masła, miękkiego
180 g drobnego cukru
3 jajka
180 g maki samorosnącej(lub zwykła i 1 łyżeczka proszku do pieczenia ze szczyptą soli)
60 g orzechów włoskich
2 lyżeczki kawy instant, rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody( u mnie 1 łyzka mocnego espresso)
kilka połówek orzechów włoskich do ozdoby
masa kawowa:
250 g serka mascarpone
85 g cukru pudru
1 łyżeczka kawy instant rozpuszczonej w 2 łyżeczkach gorącej wody(u mnie 2 łyżeczki mocnego espresso)
Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Tortownicę o wymiarach 20 cm natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
Masło z cukrem ubijamy do białości. Stopniowo dodajemy po 1 jajku, dalej ubijając, dodajemy przesianą mąkę i mieszamy do połączenia składników. Dodajemy orzechy i kawę. Przekładamy do przygotowanej foremki i wykgładzamy wierzch.
Pieczemy ok 20-25 minut(sprawdzamy patyczkiem). Przekładamy na kratkę i studzimy.
Na masę kawową ubijamy serek, przesiany cukier puder i kawę, aż będą gładkie. Ciasto kroimy w poprzek na pół i jedną z połówek smarujemy mniej niż połową przygotowanej masy. Przykrywamy drugą połową biszkoptu, smarujemy wierzch pozostałą masą i ozdabiamy połówkami orzechów włoskich.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2012/10/przekadane-ciasto-kawowe-z-orzechami.html