ßßß Cookit - przepis na KURCZAK PO ŻYDOWSKU

KURCZAK PO ŻYDOWSKU

nazwa

Wykonanie

Danie pochodzące z kuchni żydowskiej.
Kurczak nadziany słodkimi winogronami i przyprawiony czosnkiem, imbirem oraz cynamonem jest bardzo soczysty i ma bardzo ciekawy smak, zupełnie odmienny od polskiego tradycyjnego.
Przepis na to danie pochodzi z książki Marleny Spieler „Kuchnia żydowska” (a został opublikowany w magazynie Kuchnia, 07/2005).
Składniki: (4 porcje)
1 kurczak
3 łyżki tartego (lub bardzo drobno posiekanego) świeżego imbiru
6-8 ząbków czosnku
sok z 1 cytryny
4 łyżki oliwy
2-3 duże szczypty mielonego cynamonu
300-400 g zielonych i czerwonych winogron (u mnie bezpestkowe) + 2-3 gałązki do ozdoby
6 szalotek (u mnie cebulki dymki)
sól i pieprz
Wykonanie:
Oliwę wymieszać z 2 łyżkami tartego świeżego imbiru, przeciśniętym czosnkiem, połową soku z cytryny, cynamonem oraz 1/2 łyżeczki pieprzu. Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć solą, a następnie wcześniej przygotowaną mieszanką przypraw. Przykryć i odstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Połowę szalotek drobno posiekać i zeszklić na 2 łyżkach oliwy.
Kurczaka „oczyścić” z marynaty, tj. usunąć tyle ile się da przeciśniętego czosnku i imbiru, które następnie trzeba dodać do przesmażonych szalotek.*
*Uwaga: Ja nie zrobiłam tego wystarczająco dokładnie i, jak to widać na zdjęciach, przyprawy troszkę się przyrumieniły ;)
Przygotować farsz. Do szalotek dodać połowę winogron i nadziać tym kurczaka. Zaszyć bawełnianą nitką lub spiąć (tak jak tutaj). Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Kurczaka piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni. W czasie pieczenia kilkukrotnie polewać wytworzonym sosem. Gdyby sosu było za mało, do brytfanny wlać pół szklanki wody.
Upieczonego kurczaka przełożyć do innego naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową i wstawić ponownie do wyłączonego już piekarnika, aby nie wystygł.
W tym czasie sos z pieczeni zlać do rondla, dodać resztę imbiru, posiekanych szalotek oraz winogron. Dusić około 10 minut, do czasu aż cebula i winogrona będą miękkie. Doprawić do smaku resztą soku z cytryny, solą i pieprzem.
Przed podaniem, kurczaka wyjąć z piekarnika, dokoła polać sosem oraz udekorować świeżymi winogronami.
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2012/10/09/kurczak-po-zydowsku