Wykonanie
Tak, tak..dokładnie niebo! dla mnie idealne:) Poszłam do pewnej knajpki wietnamskiej, w której w menu niestety tego
tofu nie ma, w zasadzie w ogóle nie ma
tofu bo chyba nikt prócz mnie o nie nie zapytał a ponieważ lubię gościć u Pana Wietnamczyka, który jest strasznie zabawny i strasznie śmiesznie
mówi w naszym
języku zapytałam pewnego razu czy nie ma
tofu...pan odpowiedział, że nie ma i zapytał czy ja lubię. Hmmm z tym "lubię" to nie chciałam głośno zaraz twierdzić, że "lubię " bo uczciwie się przyznam, że trzeci raz udało mi się powiedzieć, że
tofu mi smakowało... raz z Berlinie w jakimś cieście
curry, którego nie udało mi się nadal odtworzyć, raz zrobiłam sama w
sałatce klik a teraz zjadłam u pana Wietnamczyka... zresztą zdradzę Wam, że miły pan umówił się ze mna na konkretny dzień i specjalnie dla mnie ugotował porcyjkę
tofu. Niezwykle miłe uczucie, pyszny talerz przede mną i pytanie czy mi smakuje...jasne, że mi smakowało! było idealne więc z mojej strony kilka pytań jak przyrządzone i jest przepis! Takie
tofu ugotowałam w domu już kilka
razy, dziś z dodatkiem dyni, która niczemu i nikomu smakiem nie ujmuje:) uwielbiam
tofu...dziś już
mogę tak powiedzieć :) Spotkania z
tofu należało do leniwych ale bardzo skutecznych jak widać a Was zachęcam :)

podpatrzoneSkładniki:100g
tofupuszka krojonych
pomidorów2 świeże
pomidoryzielona
papryczka chili2 ząbki
czosnku2 łyżki
oliwy słonecznikowej
szalotka2 centymetrowy kawałek
imbirukawałek dyni ( według uznania )
dymkaczerwona cebula ( opcjonalnie )
sól,
pieprzcytrynaOliwę rozgrzać w garnku, wrzucić pokrojone na kawałki
tofu i obsmażyć z obu stron. Usmażone
tofu przełożyć do innego naczynia i odstawić. Do garnka wrzucić pokrojoną drobno
szalotkę, zielone
chili imbir,
dynię pokrojoną w kostkę i
czosnek przeciśnięty przez praskę, podsmażyć uważając by nie spalić
czosnku.
Pomidory z puszki oraz świeże pokrojone w grubą kostkę dodać do podsmażonej
szalotki i
czosnku, gotować do zredukowania płynu. Na końcu dodać
tofu i
czerwoną cebulę. Wszystko wymieszać, przełożyć na talerze i udekorować
cytryną, ukośnie pociętą
dymką oraz
czerwoną cebulą.Smacznego!
