Wykonanie

Danie pochodzące z kuchni żydowskiej.
Kurczak nadziany słodkimi
winogronami i przyprawiony
czosnkiem,
imbirem oraz
cynamonem jest bardzo soczysty i ma bardzo ciekawy smak, zupełnie odmienny od polskiego tradycyjnego.Przepis na to danie pochodzi z książki Marleny Spieler „Kuchnia żydowska” (a został opublikowany w magazynie Kuchnia, 07/2005).Składniki: (4 porcje)1
kurczak3 łyżki tartego (lub bardzo drobno posiekanego) świeżego
imbiru6-8 ząbków
czosnkusok z 1
cytryny4 łyżki
oliwy2-3 duże szczypty mielonego
cynamonu300-400 g zielonych i czerwonych
winogron (u mnie bezpestkowe) + 2-3 gałązki do ozdoby6
szalotek (u mnie
cebulki dymki)
sól i
pieprzWykonanie:
Oliwę wymieszać z 2 łyżkami tartego świeżego
imbiru, przeciśniętym
czosnkiem, połową
soku z cytryny,
cynamonem oraz 1/2 łyżeczki
pieprzu.
Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć
solą, a następnie wcześniej przygotowaną
mieszanką przypraw. Przykryć i odstawić do lodówki na minimum 30 minut.Połowę
szalotek drobno posiekać i zeszklić na 2 łyżkach
oliwy.
Kurczaka „oczyścić” z marynaty, tj. usunąć tyle ile się da przeciśniętego
czosnku i
imbiru, które następnie trzeba dodać do przesmażonych
szalotek.**Uwaga: Ja nie zrobiłam tego wystarczająco dokładnie i, jak to widać na zdjęciach,
przyprawy troszkę się przyrumieniły ;)Przygotować farsz. Do
szalotek dodać połowę
winogron i nadziać tym
kurczaka. Zaszyć bawełnianą nitką lub spiąć (tak jak tutaj). Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Kurczaka piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni. W czasie pieczenia kilkukrotnie polewać wytworzonym sosem. Gdyby sosu było za mało, do brytfanny wlać pół szklanki
wody.Upieczonego
kurczaka przełożyć do innego naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową i wstawić ponownie do wyłączonego już piekarnika, aby nie wystygł.W tym czasie sos z pieczeni zlać do rondla, dodać resztę
imbiru, posiekanych
szalotek oraz
winogron. Dusić około 10 minut, do czasu aż
cebula i
winogrona będą miękkie. Doprawić do smaku resztą
soku z cytryny,
solą i
pieprzem.Przed podaniem,
kurczaka wyjąć z piekarnika, dokoła polać sosem oraz udekorować świeżymi
winogronami.Smacznego :)