ßßß Cookit - przepis na KRUPNIK Z WOŁOWINĄ

KRUPNIK Z WOŁOWINĄ

nazwa

Wykonanie

Przyznaję, że nie należę do wielbicieli tradycyjnego krupniku… ale ta wersja to zupełnie inna historia!
Wspaniała, intensywna w smaku, gęsta i rozgrzewająca zupa.
Idealna na zimne późnojesienne dni :)
Przepis na ten krupnik zamieściła na swoim blogu Bee . Baaardzo dziękuję!
Gorąco polecam :)
Składniki :
ok. 1 kg wołowiny na gulasz
oliwa
sól i pieprz
1 duża marchewka, pokrojona w drobną kostkę
300 g pieczarek, przekrojonych na ćwiartki
1 duża cebula, pokrojona w kostkę
4 ząbki czosnku, posiekane
2 łyżki (1 mała puszka) przecieru pomidorowego
3/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina
2 szklanki bulionu
3-4 szklanki wody (lub więcej, jeśli będzie trzeba)
2 liście laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
2-3 łyżki kaszy jęczmiennej (u mnie pęczak)
2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki w proszku
2-4 łyżki natki pietruszki, posiekanej
Wykonanie :
Wołowinę pokroić na małe kawałki. Obsmażyć na patelni ze wszystkich stron i przełożyć do garnka. Oprószyć solą i pieprzem. Na tej samej patelni rozgrzać kolejne 2 łyżki oliwy i wrzucić marchewkę. Smażyć aż do lekkiego zrumienienia. Zdjąć na talerz i odstawić.
Na patelni ponownie rozgrzać 2 łyżki oliwy i usmażyć pieczarki. Przełożyć je do garnka z wołowiną. Po pieczarkach smażyć cebulę z czosnkiem, do czasu aż będą szkliste. Dołożyć przecier pomidorowy i smażyć aż zacznie się karmelizować. Dolać wino, wymieszać dokładnie zawartość patelni, zeskrobując przy okazji to co przywarło do dna. Gotować kilka minut, dopóki połowa wina nie wyparuje.
Do garnka z mięsem i pieczarkami wlać bulion, wodę (na początek 3 szklanki) i zawartość patelni. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć garnek i gotować zupę, dopóki mięso nie zrobi się miękkie, przynajmniej przez godzinę.
Gdy mięso będzie miękkie, do garnka wsypać kaszę (kilkukrotnie opłukaną zimną wodą!), usmażoną wcześniej marchewkę oraz paprykę w proszku. Zupę gotować około 15 minut, następnie wyłączyć i pozostawić na ciepłej kuchni do czasu aż kasza napęcznieje i będzie miękka. Jeśli zupa jest za gęsta dolać więcej gorącej, przegotowanej wody. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Przed podaniem wymieszać zupę z natką pietruszki.
Smacznego :)
ROK TEMU NA BLOGU
Gorąco polecam zupę krem marchewkowy z dodatkiem mleczka kokosowego
albo francuską zupę cebulową .
Zachęcam ponadto do upieczenia indyka z owocowym nadzieniem,
a na deser pierniczków z żytniej mąki razowej .
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/11/30/krupnik-z-wolowina