Wykonanie

Wspaniałe, intensywnie
czekoladowe i wilgotne ciasto na bazie
cukinii. Zachowuje świeżość nawet przez parę dni!Tłuszcz używany w podobnych przepisach zastąpiony tutaj został przecierem
jabłkowym.Na zdjęciach w wersji „ekskluzywnej”, a mianowicie w formie
tortu urodzinowego :)Gorąco polecam!Przepis podaję za Autorką bloga Caketime .Uwaga:)Do pieczenia ciast z dodatkiem warzyw (
cukinii, marchwii) „zmusiła” mnie dieta M. Do każdego z wypróbowanych przepisów podchodziłam z duuużym sceptycyzmem… tym większe było
potem… moje zauroczenie samymi wypiekami :)W ciastach, o których piszę, warzywa są w zasadzie niewyczuwalne, zarówno pod względem smaku jak i wyglądu. Sprawiają jednak, że wypieki są bardzo wilgotne i zachowują świeżość nawet przez parę dni!Wszystkie ciasta „testowałam” na członkach Rodziny, od najmłodszych do najstarszych, i absolutnie wszyscy byli zachwyceni! Za każdym razem był także quiz: „Odgadnij sekretny składnik!”. Jeszcze nikomu nie udało się podać prawidłowej odpowiedzi ;)

Składniki:2
jajka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii3/4 szklanki
cukru brzozowego/fruktozy1/4 łyżeczki
soli1/4 szklanki przecieru
jabłkowego* (gotowy lub domowej roboty)1 szklanka
mąki pszennej pełnoziarnistej/razowej1/2 szklanki
kakao1 i 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
cynamonu2 szklanki (300- 320g) drobno startej
cukinii (odciśniętej z nadmiaru soku)2-3 łyżki posiekanej
gorzkiej czekolady*Przecier
jabłkowy: Można wykorzystać gotowy
mus jabłkowy, taki jak dla niemowląt lub zrobić go samemu. 1-2
jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i drobno pokroić lub zetrzeć na tarce. Dodać 2-4 łyżki gorącej
wody i dusić na wolnym ogniu aż do czasu gdy
jabłka utworzą jednolity mus. Ostudzić do temperatury pokojowej.

Wykonanie:Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Tortownicę (średnica 22 cm) lub blaszkę o wymiarach około 20×20 cm, wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować odrobiną
margaryny i obsypać
mąką.W misce wymieszać mokre składniki:
jajka,
wanilię,
cukier brzozowy/fruktozę,
sól i przecier
jabłkowy. Do drugiego naczynia wsypać suche składniki:
mąkę,
kakao,
sodę,
cynamon i dobrze wymieszać.Do suchych składników dodać mokre i mieszać, aż do całkowitego ich połączenia. Następnie dodać odciśniętą
cukinię i połamaną
czekoladę.Przełożyć do foremki. Piec około 30-40 minut, aż do momentu, gdy na wbitym w ciasto patyczku, po wyjęciu, nie będzie surowego ciasta.Wyjąć z formy dopiero po całkowitym wystudzeniu.Cisto można udekorować polewą z
gorzkiej czekolady i kremem z
mascarpone.
Polewa czekoladowa: W kuchence mikrofalowej rozpuścić 100 g
gorzkiej czekolady i 2 łyżeczki
masła.Krem z
mascarpone: Mikserem wymieszać: 100 g
twarożku mascarpone, 2-3 łyżki
syropu z agawy, 1-2 łyżki „pachnącego”
alkoholu (
rum,
likier pomarańczowy,
likier migdałowy…)Smacznego :)
WYNIKI KONKURSUJutro planuję opublikować listę finalistów „ Pingwinowego konkursu „.Zapraszam Wszystkich bardzo serdecznie do głosowania :)Tutaj natomiast to samo ciasto w wersji muffinek :)