Wykonanie
Sezon na
cukinię nastał. Nie trudno zauważyć, że
cukinia jest jednym z moich ulubionych warzyw sezonowych i właśnie teraz jest najsmaczniejsza. Wiem, że ciężko w to uwierzyć, ale ciasto które dziś Wam prezentuję składa się głównie z
cukinii. Jest proste, bo tylko
miesza się składniki i do piekarnika, nawet polewę można sobie darować. Tradycyjnie już zamiast
cukru stewia,
mąka pełnoziarnista, a
czekolada 99% miazgi
kakaowej - żeby było zdrowiej. Ciasto można podawać z sezonowymi świeżymi
owocami -
borówki,
truskawki,
poziomki czy
malinki świetnie się skomponują z
czekoladowym ciastem, niektórzy lubią z
bitą śmietaną (tu uwaga na kalorie), a mi smakuje wspaniale saute.
Cukinia sprawia, że ciasto jest przyjemnie wilgotne, jego struktura odbiega od standardowego ciężkiego ciasta
czekoladowego, aczkolwiek nikomu nawet przez myśl nie przechodzi, że ciasto jest z
cukinii. Ani nie wygląda jakby było z warzywa (to możecie zobaczyć na załączonych zdjęciach), ani tym bardziej nie smakuje
cukinią (tego już nie
mogę Wam wszystkim zapewnić, proponuję upiec i spróbować).

Składniki na 12 porcji (tortownica na ok. 26cm):2
jajka130g przecieru
jabłkowego (można zrobić we własnym zakresie, ja użyłam deserku dla niemowląt - jabłuszko)200g szklanka
mąki pszennej pełnoziarnistej50g
kakao2 szklanki startej na drobnych oczkach i odciśniętej
cukiniicukier waniliowyproszek do pieczenia3 łyżki stewii/ pół szklanki
cukru1/2 łyżeczki
cynamonu1/4 łyżeczki
soliłyżeczka
kawy rozpuszczalnej
2-3 łyżki startej
gorzkiej czekolady na polewęodrobina tłuszczu (
masła) do posmarowania formy

Do miski miksera wrzucić
jajka i przecier
jabłkowy, zmiksować i stopniowo dodawać pozostałe składniki -
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia,
cynamonem,
solą i
kawą rozpuszczalną,
stewię,
cukier waniliowy. Wyłączyć mikser. Na końcu dodać startą na tarce i mocno odciśniętą z nadmiaru soku
cukinię (jeśli
cukinia nie będzie odciśnięta ciasto się nie uda - wyjdzie z niego mokra papka), wmieszać ją w masę łyżką. Wylać na tortownicę cienko posmarowaną tłuszczem. Piec 40-50 minut w temperaturze 20 0 º C, sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe (jeśli patyczek do szaszłyków wbity i wyciągnięty z ciasta jest suchy - ciasto jest gotowe). Wystudzić, wyjąć z tortownicy,
gorzką czekoladę rozpuścić i tak powstałą polewą udekorować spontanicznie ciasto ( niektórzy rozpuszczają
czekoladę i dodają do niej
masło, ale w moim wydaniu unikamy zbędnych kalorii).1 PORCJA to ok. 125kcal, węglowodany: 20g,
białko: 5g, tłuszcze: 2gSMACZNEGO!