ßßß
Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować pierwsze z dań z cyklu „Wspomnienia z wakacji” ;)Danie lekkie, kolorowe i pachnące latem.Tatar z warzyw to swojego rodzaju sałatka, która może stanowić osobne danie (przekąskę, przystawkę…) lub być dodatkiem do dania głównego.Przepis jest niezmiernie prostu i uniwersalny, aczkolwiek odrobinę czasochłonny… Zaręczam jednak, że stanowczo wart wypróbowania :)
Tatar z warzyw jako dodatek do steków z kurczakaSkładniki: (3-4 porcje)1 duży pomidor1 średni ogórek1/2 żółtej papryki1/2 awokado1-2 łyżki soku z cytryny1-2 łyżki posiekanego szczypioru i/lub cebuli dymki„sos”10-15 czarnych oliwek4-5 łyżek oliwy z oliwek1 łyżeczka octu balsamicznego1 ząbek czosnkusól i pieprz do smakuWykonanie:Przygotować sos. Oliwki zmiksować z przeciśniętym czosnkiem, oliwą i octem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Pomidora przekroić i łyżeczką usunąć nasiona.Ogórka (wraz ze skórką) przekroić wzdłuż i łyżeczką usunąć nasiona.Pomidora, ogórka i paprykę pokroić w drobną kostkę (1/2 x 1/2 cm).Awokado obrać i także pokroić w kostkę, a następnie wymieszać z sokiem cytrynowym (aby szybko nie ściemniało).Pomidora, ogórka, paprykę, awokado i posiekany szczypior (cebulę dymkę) delikatnie wymieszać. (NIE SOLIĆ, ponieważ warzywa szybko zwiędną i puszczą sok.)Podawać osobno tatar warzywny i sos z oliwek. (Każdy oba składniki miesza już indywidualnie na własnym talerzu.)Smacznego :)
ROK TEMU NA BLOGUZupa pomidorowa z quinoa
oraz krem i chłodnik z cukinii .
Jako danie główne rolada z kurkami,
a na deser razowe naleśniki .