Wykonanie

Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować pierwsze z dań z cyklu „Wspomnienia z wakacji” ;)Danie lekkie, kolorowe i pachnące latem.Tatar z warzyw to swojego rodzaju
sałatka, która może stanowić osobne danie (przekąskę, przystawkę…) lub być dodatkiem do dania głównego.Przepis jest niezmiernie prostu i uniwersalny, aczkolwiek odrobinę czasochłonny… Zaręczam jednak, że stanowczo wart wypróbowania :)

Tatar z warzyw jako dodatek do
steków z
kurczakaSkładniki: (3-4 porcje)1 duży
pomidor1 średni
ogórek1/2
żółtej papryki1/2
awokado1-2 łyżki
soku z cytryny1-2 łyżki posiekanego
szczypioru i/lub
cebuli dymki„sos”10-15 czarnych
oliwek4-5 łyżek
oliwy z oliwek1 łyżeczka
octu balsamicznego1 ząbek
czosnkusól i
pieprz do smakuWykonanie:Przygotować sos.
Oliwki zmiksować z przeciśniętym
czosnkiem,
oliwą i
octem. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.
Pomidora przekroić i łyżeczką usunąć nasiona.
Ogórka (wraz ze skórką) przekroić wzdłuż i łyżeczką usunąć nasiona.
Pomidora,
ogórka i
paprykę pokroić w drobną kostkę (1/2 x 1/2 cm).
Awokado obrać i także pokroić w kostkę, a następnie wymieszać z
sokiem cytrynowym (aby szybko nie ściemniało).
Pomidora,
ogórka,
paprykę,
awokado i posiekany
szczypior (
cebulę dymkę) delikatnie wymieszać. (NIE SOLIĆ, ponieważ warzywa szybko zwiędną i puszczą sok.)Podawać osobno tatar warzywny i sos z
oliwek. (Każdy oba składniki
miesza już indywidualnie na własnym talerzu.)Smacznego :)

ROK TEMU NA BLOGUZupa pomidorowa z quinoa

oraz krem i chłodnik z
cukinii .

Jako danie główne rolada z
kurkami,

a na deser
razowe naleśniki .