ßßß Cookit - przepis na PEŁNOZIARNISTE CIASTO Z RABARBAREM

PEŁNOZIARNISTE CIASTO Z RABARBAREM

nazwa

Wykonanie

Przepyszne!
Kwaskowy rabarbar idealnie wprost przełamuje delikatną słodycz ciasta.
Całość ozdobiona płatkami migdałowymi wygląda nad wyraz apetycznie!
Sezon rabarbarowy jest dość krótki, gorąco więc zachęcam aby upiec to ciasto póki jeszcze jest na to czas ;)
Na podstawie tego przepisu.
Składniki:
150 g masła w temperaturze pokojowej
szczypta soli
120 g cukru brzozowego (fruktozy)
4 jajka
4 łyżki mleka (60 ml)
250 g mąki pszennej razowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka esencji waniliowej
3-4 łodygi rabarbaru pokrojone na 1-2 cm kawałki
1-2 łyżki płatków migdałów
1 łyżeczka fruktozy w pudrze do oprószenia
dodatkowo:
margaryna do wysmarowania formy
mielone migdały/orzechy lub mąka razowa do wysypania formy
papier do pieczenia
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 170-175 stopni.
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać szczyptę soli, cukier i dalej ucierać. Wbijać kolejno jajka, miksując po każdym dodaniu. Na koniec dodać mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, esencję waniliową i mleko i wszystko dokładnie wymieszać.
Dno okrągłej tortownicy o średnicy 22-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować margaryną i wysypać mielonymi migdałami (lub mąką razową).
Przełożyć ciasto do tortownicy, na wierzchu poukładać kawałki rabarbaru. Całość posypać płatkami migdałów.
Piec przez około 40-50 minut, aż wbity w ciasto patyczek będzie po wyjęciu suchy. Przestudzić i wtedy dopiero oprószyć fruktozą w pudrze. (Uwaga: Jeśli zrobimy to za wcześnie, fruktoza rozpuści się pod wypływem ciepła ciasta. Smak pozostanie, ale stracimy efekt wizualny!)
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/05/21/pelnoziarniste-ciasto-z-rabarbarem