Wykonanie

Przepyszne!Kwaskowy
rabarbar idealnie wprost przełamuje delikatną
słodycz ciasta.Całość ozdobiona
płatkami migdałowymi wygląda nad wyraz apetycznie!Sezon
rabarbarowy jest dość krótki, gorąco więc zachęcam aby upiec to ciasto
póki jeszcze jest na to czas ;)Na podstawie tego przepisu.

Składniki:150 g
masła w temperaturze pokojowejszczypta
soli120 g
cukru brzozowego (fruktozy)4
jajka4 łyżki
mleka (60 ml)250 g
mąki pszennej razowej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka esencji waniliowej3-4 łodygi
rabarbaru pokrojone na 1-2 cm kawałki1-2 łyżki
płatków migdałów1 łyżeczka fruktozy w pudrze do oprószeniadodatkowo:
margaryna do wysmarowania formymielone migdały/orzechy lub
mąka razowa do wysypania formypapier do pieczenia

Wykonanie:Piekarnik rozgrzać do 170-175 stopni.
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać szczyptę
soli,
cukier i dalej ucierać. Wbijać kolejno
jajka, miksując po każdym dodaniu. Na koniec dodać
mąkę,
cynamon,
proszek do pieczenia, esencję
waniliową i
mleko i wszystko dokładnie wymieszać.Dno okrągłej tortownicy o średnicy 22-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować
margaryną i wysypać mielonymi
migdałami (lub
mąką razową).Przełożyć ciasto do tortownicy, na wierzchu poukładać kawałki
rabarbaru. Całość posypać
płatkami migdałów.Piec przez około 40-50 minut, aż wbity w ciasto patyczek będzie po wyjęciu suchy. Przestudzić i wtedy dopiero oprószyć fruktozą w pudrze. (Uwaga: Jeśli zrobimy to za wcześnie, fruktoza rozpuści się pod wypływem ciepła ciasta. Smak pozostanie, ale stracimy efekt wizualny!)Smacznego :)