ßßß Cookit - przepis na Razowe ciasto z rabarbarem

Razowe ciasto z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

niedziela, 7 Lipiec 2013, autor: blue_megi, 3 Komentarzy »
Jak na „zdrowe” ciasto, nadzwyczaj dobre: puszyste, lekkie, wciągające
Mam nadzieję, że przymusowa dieta zmieni trochę moje nawyki żywieniowe i bezkrytyczną miłość do białej, pszennej mąki. W cieście jest pełnoziarnista mąka, nierafinowany cukier oraz dużo owoców. Polecam!
Składniki:
120 g mąki razowej pszennej
120 g mąki orkiszowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
160 g cukru nierafinowanego Demerara + 2 łyżki do posypania
4 jajka
200 g miękkiego masła lub margaryny
6 łodyg rabarbaru
Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na centymetrowe kawałki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
W misce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
W drugiej misce dokładnie miksujemy masło z cukrem, dodając po kolei jajka. Do masy wsypujemy sypkie składniki i krótko mieszamy drewnianą łyżką (tylko do połączenia się wszystkich składników).
Niedużą formę, ok. 20x30cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Na wierzch wysypujemy równomiernie pokrojony rabarbar i posypujemy go 2 łyżkami cukru.
Ciasto pieczemy przez 45-55 minut, sprawdzając patyczkiem.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/ciasta/razowe-ciasto-z-rabarbarem