Wykonanie
niedziela, 7 Lipiec 2013, autor: blue_megi, 3 Komentarzy »Jak na „zdrowe” ciasto, nadzwyczaj dobre: puszyste, lekkie, wciągająceMam nadzieję, że przymusowa dieta zmieni trochę moje nawyki żywieniowe i bezkrytyczną miłość do białej,
pszennej mąki. W cieście jest pełnoziarnista
mąka, nierafinowany
cukier oraz dużo
owoców. Polecam!Składniki:120 g
mąki razowej pszennej120 g
mąki orkiszowej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli160 g
cukru nierafinowanego Demerara + 2 łyżki do posypania4
jajka200 g miękkiego
masła lub
margaryny6 łodyg
rabarbaruRabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na centymetrowe kawałki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.W misce mieszamy obie
mąki z
proszkiem do pieczenia i szczyptą
soli.W drugiej misce dokładnie miksujemy
masło z
cukrem, dodając po kolei
jajka. Do masy wsypujemy sypkie składniki i krótko mieszamy drewnianą łyżką (tylko do połączenia się wszystkich składników).Niedużą formę, ok. 20x30cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Na wierzch wysypujemy równomiernie pokrojony
rabarbar i posypujemy go 2 łyżkami
cukru.Ciasto pieczemy przez 45-55 minut, sprawdzając patyczkiem.