ßßß Cookit - przepis na Pełnoziarniste ciasto z figami

Pełnoziarniste ciasto z figami

nazwa

Wykonanie

Pyszne, puszyste i nie za słodkie, a do tego zdrowe... W sam raz na drugie śniadanie. Sprawdziło się już z dodatkiem jagód, malin i moreli, tym razem, już bardziej jesiennie, z figami i syropem z mniszka. Polecam!
źródło przepisu: www.mojewypieki.com
(składniki na tortownicę o średnicy 20 cm)
100 g masła, o temperaturze pokojowej
szczypta soli
80 g cukru trzcinowego
3 małe jajka
3 łyżki mleka (40 ml)
170 g mąki pszennej razowej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ponadto:
dowolne owoce, jeśli mrożone to wcześniej rozmrożone na bibułce (u mnie 5 świeżych fig, pokrojonych w plasterki)
płatki migdałów do posypania
syrop z mniszka lub płynny miód
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek przesiać. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać szczyptę soli, cukier i dalej ucierać. Wbijać kolejno jajka, miksując po każdym dodaniu. Na zmianę do ciasta dodawać przesianą mąkę i mleko, miksując. Blaszkę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (ja wysmarowałam masłem i wysypałam mielonymi migdałami). Ciasto wyłożyć na spód, na wierzch wyłożyć owoce. Posypać płatkami migdałów.
Piec około 30 - 35 minut w temperaturze 175 stopni, do tzw. suchego patyczka. Jeszcze gorące skropić syropem z mniszka lub miodem.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2012/09/Pelnoziarniste-ciasto-z-figami.html