Wykonanie
Pyszne, puszyste i nie za słodkie, a do tego zdrowe... W sam raz na drugie śniadanie. Sprawdziło się już z dodatkiem
jagód,
malin i
moreli, tym razem, już bardziej jesiennie, z
figami i
syropem z mniszka. Polecam!
źródło przepisu: www.mojewypieki.com(składniki na tortownicę o średnicy 20 cm)100 g
masła, o temperaturze pokojowejszczypta
soli80 g
cukru trzcinowego3 małe
jajka3 łyżki
mleka (40 ml)170 g
mąki pszennej razowej1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaponadto:dowolne
owoce, jeśli mrożone to wcześniej rozmrożone na bibułce (u mnie 5 świeżych fig, pokrojonych w plasterki)
płatki migdałów do posypania
syrop z mniszka lub płynny
miódWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i proszek przesiać.
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać szczyptę
soli,
cukier i dalej ucierać. Wbijać kolejno
jajka, miksując po każdym dodaniu. Na zmianę do ciasta dodawać przesianą
mąkę i
mleko, miksując. Blaszkę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (ja wysmarowałam
masłem i wysypałam mielonymi
migdałami). Ciasto wyłożyć na spód, na wierzch wyłożyć
owoce. Posypać
płatkami migdałów.Piec około 30 - 35 minut w temperaturze 175 stopni, do tzw. suchego patyczka. Jeszcze gorące skropić
syropem z mniszka lub
miodem.Smacznego!