ßßß
źródło przepisu: www.mojewypieki.com(składniki na tortownicę o średnicy 20 cm)100 g masła, o temperaturze pokojowejszczypta soli80 g cukru trzcinowego3 małe jajka3 łyżki mleka (40 ml)170 g mąki pszennej razowej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaponadto:dowolne owoce, jeśli mrożone to wcześniej rozmrożone na bibułce (u mnie 5 świeżych fig, pokrojonych w plasterki)płatki migdałów do posypaniasyrop z mniszka lub płynny miódWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek przesiać. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać szczyptę soli, cukier i dalej ucierać. Wbijać kolejno jajka, miksując po każdym dodaniu. Na zmianę do ciasta dodawać przesianą mąkę i mleko, miksując. Blaszkę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (ja wysmarowałam masłem i wysypałam mielonymi migdałami). Ciasto wyłożyć na spód, na wierzch wyłożyć owoce. Posypać płatkami migdałów.Piec około 30 - 35 minut w temperaturze 175 stopni, do tzw. suchego patyczka. Jeszcze gorące skropić syropem z mniszka lub miodem.Smacznego!