Wykonanie
Wczoraj zaproponowane przez jedną z czytelniczek w komentarzach pod
razowym ciastem czekoladowym - dzisiaj już upieczone! Mieliśmy dużą ochotę na ciasto z
owocami :-). Niesamowicie wszystkim smakowało, jak na ciasto
razowe jest bardzo puszyste. Na pewno się nie zawiedziecie - podobno zawsze wchodzi! Do ciasta można wykorzystać dowolne
owoce.Składniki:150 g
masłaszczypta
soli120 g ciemnego
brązowego cukru*4
jajka4 łyżki
mleka (60 ml)250 g
mąki pszennej razowej2 łyżeczki
proszku do pieczeniaPonadto:dowolne
owoce, jeśli mrożone to wcześniej rozmrożone na ręczniczku kuchennym (u mnie 350 g
wiśni i 1
nektarynka)
płatki migdałów do posypania - opcjonalnie
cukier puder do oprószeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i proszek przesiać, odłożyć.
Masło utrzeć z
cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać szczyptę
soli i dalej ucierać. Wbijać kolejno
jajka, ucierając po każdym dodaniu do połączenia się składników. Na zmianę do ciasta dodawać przesianą
mąkę i
mleko, mieszając szpatułką.Blaszkę o wymiarach 27 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na spód, wyrównać, na wierzch wyłożyć
owoce. Można posypać
płatkami migdałów.Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut lub dłużej lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzić, pokroić, oprószyć
cukrem pudrem.*
Brązowy cukier naprawdę robi dużą różnicę w smaku ciasta, nie warto zastępować go
białym!Smacznego :-).
Źródło przepisu - forum CinCin .