ßßß Cookit - przepis na Pełnoziarniste ciasto z owocami

Pełnoziarniste ciasto z owocami

nazwa

Wykonanie

Wczoraj zaproponowane przez jedną z czytelniczek w komentarzach pod razowym ciastem czekoladowym - dzisiaj już upieczone! Mieliśmy dużą ochotę na ciasto z owocami :-). Niesamowicie wszystkim smakowało, jak na ciasto razowe jest bardzo puszyste. Na pewno się nie zawiedziecie - podobno zawsze wchodzi! Do ciasta można wykorzystać dowolne owoce.
Składniki:
150 g masła
szczypta soli
120 g ciemnego brązowego cukru*
4 jajka
4 łyżki mleka (60 ml)
250 g mąki pszennej razowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ponadto:
dowolne owoce, jeśli mrożone to wcześniej rozmrożone na ręczniczku kuchennym (u mnie 350 g wiśni i 1 nektarynka)
płatki migdałów do posypania - opcjonalnie
cukier puder do oprószenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek przesiać, odłożyć.
Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać szczyptę soli i dalej ucierać. Wbijać kolejno jajka, ucierając po każdym dodaniu do połączenia się składników. Na zmianę do ciasta dodawać przesianą mąkę i mleko, mieszając szpatułką.
Blaszkę o wymiarach 27 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na spód, wyrównać, na wierzch wyłożyć owoce. Można posypać płatkami migdałów.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut lub dłużej lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzić, pokroić, oprószyć cukrem pudrem.
* Brązowy cukier naprawdę robi dużą różnicę w smaku ciasta, nie warto zastępować go białym!
Smacznego :-).
Źródło przepisu - forum CinCin .
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/pelnoziarniste-ciasto-z-owocami