Wykonanie
Wiedziałam, że ciasto z poprzedniego wpisu będzie na festynie i aby nie rozczarować moich małych bratanic upiekłam dla nich Pełnoziarniste ciasto z
owocami z blogu Doroty . Chciałam aby ciasto było zdrowe i ten przepis idealnie się w tej roli sprawdził. Ponoć bardzo smakowało, na pewno zrobię je jeszcze nie raz. Wypiek bardzo łatwy do zrobienia i ładnie się prezentuje.Składniki:150 g
masła, o temperaturze pokojowejszczypta
soli120 g ciemnego
brązowego cukru4
jajka4 łyżki
mleka (60 ml)250 g
mąki pszennej razowej2 łyżeczki
proszku do pieczeniaPonadto:
brzoskwinie i
truskawkipłatki migdałów do posypania - opcjonalnie
cukier puder do oprószeniaWszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej.
Mąkę i proszek przesiać.
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać szczyptę
soli,
cukier i dalej ucierać. Wbijać kolejno
jajka, miksując po każdym dodaniu. Na zmianę do ciasta dodawać przesianą
mąkę i
mleko, miksując.Blaszkę o wymiarach 27 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na spód, na wierzch wyłożyć
owoce. Można posypać
płatkami migdałów.Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić, pokroić, oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego :)