ßßß
Cookit - przepis na Szarlotka z migdałami
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Szarlotka z migdałami
Składniki
Jabłko
Mąka pszenna
Mąka ziemniaczana
Masło
Cukier brązowy
Jajko
Mleko
Proszek do pieczenia
Sól
Bułka tarta
Cukier puder
Płatki migdałowe
Wykonanie
Składniki4
jabłka
1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej
5 łyżeczek
mąki ziemniaczanej
80 g
masła
1 i 3/4 szklanki
brązowego cukru
2
jajka
2 łyżki
mleka
2 i 1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki
soli
Do tortownicy:1 łyżka
masła
2 łyżki
bułki tartej
Do posypania ciasta:
cukier puder
, zrumienione
płatki migdałowe
Przygotowanie
Jabłka
obrać, usunąć środki, pokroić w grubą kostkę. Przesieć oba rodzaje
mąki
,
proszek do pieczenia
i
sól
, dodać
masło
pokrojone w kostkę i rozetrzeć palcami, aż powstanie kruszonka.Dodać
jabłka
,
cukier
(oprócz 1 łyżki) oraz
jajka
ubite z
mlekiem
. Wymieszać i przełożyć do natłuszczonej i wysypanej
bułką tartą
tortownicy. Posypać odłożonym
cukrem
.Piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C, na złoty kolor. Po ostudzeniu posypać
cukrem pudrem
i zrumienionymi
płatkami
migdałowymi.
Źródło:
http://www.kwestiasmaku.com/desery/szarlotki/szarlotka_z_migdalami/przepis.html
Przepisy powiązane
autorskie ciasto z jabłkami
Pełnoziarniste ciasto z owocami
Babka kajmakowa
Cynamonowe muffiny z jabłkami
Biszkopt z jabłkami
Składniki powiązane (0)