Wykonanie
Miała być szarlotka, ale nie mogłem się zdecydować, jaką szarlotkę zrobić, żeby nie była zwykła, bo taka już jest na blogu [ tutaj ], a jednocześnie, żeby dało się ją zrobić szybko (bo czasu jakoś tak brakuje). Z tego niezdecydowania narodził się pomysł zrobienia ciasta w pełni na oko i na
język, czyli bez żadnego przepisu, a jedynie na podstawie doświadczenia :). Tak oto powstało poniższe ucierane ciasto z
jabłkami - przypomina babkę w partiach suchych, w tych bliżej
jabłek jest zbite i mokre. Całość - smaczna :).
Składniki:4
jajka2 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
mąki ziemniaczanej200 g
masła w temperaturze pokojowej3/4 szklanki
cukru pudru2 łyżeczki
cukru wanilinowegołyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliskórka z cytrynypół szklanki
mlekapół kilo
jabłekJabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę.Oba rodzaje
mąki przesiać i wymieszać z
proszkiem do pieczenia,
cukrem wanilinowym.
Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem
soli.
Masło utrzeć na puszystą masę z
cukrem pudrem. Dodawać kolejno po jednym
żółtku i miksować. Następnie wrzucić startą
skórkę z cytryny. Naprzemiennie wsypywać
mąkę i wlewać
mleko. Miksować. Ciasto nie powinno być za gęste (mikser powinien radzić sobie z nim bez problemu).Do masy dodać ubite
białka i wmieszać je delikatnie łyżką. Wrzucić
jabłka i także wymieszać łyżką.Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 190 o C przez 40-50 min. (do suchego patyczka). Wystudzone ciasto posypać
cukrem pudrem.