ßßß Cookit - przepis na autorskie ciasto z jabłkami

autorskie ciasto z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Miała być szarlotka, ale nie mogłem się zdecydować, jaką szarlotkę zrobić, żeby nie była zwykła, bo taka już jest na blogu [ tutaj ], a jednocześnie, żeby dało się ją zrobić szybko (bo czasu jakoś tak brakuje). Z tego niezdecydowania narodził się pomysł zrobienia ciasta w pełni na oko i na język, czyli bez żadnego przepisu, a jedynie na podstawie doświadczenia :). Tak oto powstało poniższe ucierane ciasto z jabłkami - przypomina babkę w partiach suchych, w tych bliżej jabłek jest zbite i mokre. Całość - smaczna :).
Składniki:
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
200 g masła w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
skórka z cytryny
pół szklanki mleka
pół kilo jabłek
Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę.
Oba rodzaje mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym.
Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem. Dodawać kolejno po jednym żółtku i miksować. Następnie wrzucić startą skórkę z cytryny. Naprzemiennie wsypywać mąkę i wlewać mleko. Miksować. Ciasto nie powinno być za gęste (mikser powinien radzić sobie z nim bez problemu).
Do masy dodać ubite białka i wmieszać je delikatnie łyżką. Wrzucić jabłka i także wymieszać łyżką.
Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 190 o C przez 40-50 min. (do suchego patyczka). Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://naokonajezyk.blogspot.com/2015/04/autorskie-ciasto-z-jabkami.html