Nie ma to jak smak rozpływającej się w ustach babki, ze szczyptą kajmaku i z posypką z płatków migdałowych. Według mnie, jest to najlepszy sposób na odprężenie się. Polecam ją również na stół w czasie Wielkiejnocy, stawiam na wszystko, że goście będą zachwyceni :)Składniki :- 5 jajek- 180 g mąki pszennej- 100 g mąki ziemniaczanej- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 3 łyżki cukru- 400 g masy kajmakowej (ja użyłam masy kajmakowej adwokat)- 100 g masła- 4 łyżki mleka- 50 g płatków migdałowych- tłuszcz i bułka tarta do formyPrzygotowanie:300 g masy kajmakowej przełożyć do garnka , dodać 100 g masła i podgrzewać na małym ogniu (nie gotować)180 g mąki pszennej oraz 100 g maki ziemniaczanej przesiać z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia i szczyptą soli.Białka oddzielić od żółtek.Do białek dodać szczyptę soli i ubijać na sztywną pianę.Pod koniec ubijania wsypać 3 łyżki cukru. Gdy składniki się połączą , dodać żółtka. Wszystko jeszcze chwilkę mieszać.Następnie małym strumieniem wlewać kajmak z masłem i mieszać..Wsypać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.Mieszać do uzyskania jednolitej masy.Formę z tuleją do pieczenia babki, wysmarować tłuszczem , posypać bułką tartą.Ciasto przełożyć do blaszki i piec ok. 50 minut w temp. 180 C.Polewa100 g masy kajmakowej podgrzać z 3 łyżkami mleka i mieszać do czasu połączenia się składników.Wystudzoną babkę polewamy polewą i posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi.