ßßß
Przepyszne!Kwaskowy rabarbar idealnie wprost przełamuje delikatną słodycz ciasta.Całość ozdobiona płatkami migdałowymi wygląda nad wyraz apetycznie!Sezon rabarbarowy jest dość krótki, gorąco więc zachęcam aby upiec to ciasto póki jeszcze jest na to czas ;)Na podstawie tego przepisu.
Składniki:150 g masła w temperaturze pokojowejszczypta soli120 g cukru brzozowego (fruktozy)4 jajka4 łyżki mleka (60 ml)250 g mąki pszennej razowej2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka esencji waniliowej3-4 łodygi rabarbaru pokrojone na 1-2 cm kawałki1-2 łyżki płatków migdałów1 łyżeczka fruktozy w pudrze do oprószeniadodatkowo:margaryna do wysmarowania formymielone migdały/orzechy lub mąka razowa do wysypania formypapier do pieczenia
Wykonanie:Piekarnik rozgrzać do 170-175 stopni.Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać szczyptę soli, cukier i dalej ucierać. Wbijać kolejno jajka, miksując po każdym dodaniu. Na koniec dodać mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, esencję waniliową i mleko i wszystko dokładnie wymieszać.Dno okrągłej tortownicy o średnicy 22-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować margaryną i wysypać mielonymi migdałami (lub mąką razową).Przełożyć ciasto do tortownicy, na wierzchu poukładać kawałki rabarbaru. Całość posypać płatkami migdałów.Piec przez około 40-50 minut, aż wbity w ciasto patyczek będzie po wyjęciu suchy. Przestudzić i wtedy dopiero oprószyć fruktozą w pudrze. (Uwaga: Jeśli zrobimy to za wcześnie, fruktoza rozpuści się pod wypływem ciepła ciasta. Smak pozostanie, ale stracimy efekt wizualny!)Smacznego :)