ßßß
Absolutnie rewelacyjne danie! Proste (w przygotowaniu) i wyszukane (w smaku)!Wprost idealne jako danie główne na przyjęcie lub elegancką kolację. Całe przygotowanie trwa nie dłużej niż pół godziny, a potem gdy mięso „siedzi” w piekarniku przez 3 godziny mamy czas na nakrycie stołu, przebranie się, poprawienie fryzury/makijażu… a nawet chwilę odpoczynku ;)Gotując opierałam się na tym i tym przepisie.Uwaga:)Kluczem do sukcesu jest kupienie odpowiedniego mięsa. Wołowina musi być naprawdę bardzo dobrej jakości. Najlepiej na to danie nadaje się rostbef (antrykot), zrazówka lub krzyżowa. Mięso powinno być miękkie i stosunkowo jasne.Składniki:1-1,5 kg mięsa wołowego pokrojonego w dużą kostkę (4x4cm)3-4 grube (1/2 cm) plastry polędwicy łososiowej (lub innej chudej wędzonki) pokrojone w drobną kostkę lub paseczki2-4 marchewki1-2 czerwone cebule2 ząbki czosnku1/2-1 puszka pomidorów bez skórki (posiekanych)250-500 ml czerwonego, wytrawnego wina (najlepiej z Burgundii)125-250 ml esencjonalnego bulionuoliwa z oliwekodrobina solikilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiegoBouquet garni – tj. związane bawełnianą nitką:4 gałązki tymianku2 listki laurowe1 gałązka rozmarynu2-3 gałązki natki
Wykonanie:Cebule, czosnek oraz marchewki obrać. Cebule pokroić w piórka, marchewki w grube plasterki. Czosnek poszatkować.Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i wrzucić pokrojoną polędwicę łososiową. Smażyć aż powstaną skwarki. Przełożyć do żeliwnego garnka z pokrywką (który można wstawiać do piekarnika) lub do naczynia żaroodpornego z pokrywką.Na patelnię wrzucić czosnek. Lekko podsmażyć. Dodać pokrojone cebule i smażyć aż się lekko zrumienią. Przełożyć do garnka żeliwnego.Na oliwie, smażyć partiami kawałki wołowiny. (Uwaga: Na raz można wrzucać na patelnie max 6-8 kawałków. Jeśli wrzucimy za dużo, mięso puści sos i zamiast się obrumienić zacznie się gotować we własnym sosie.)Usmażone mięso przekładać do żeliwnego garnka i oprószyć solą.Gdy całe mięso będzie usmażone, do garnka dodać posiekane pomidory z puszki, pokrojone marchewki oraz po pół szklanki czerwonego wina i gorącego bulionu. Wszystko delikatnie wymieszać. (Uwaga: Ilość płynów, wina i bulionu, zależy od ilości mięsa, marchewki oraz wielkości garnka. Najlepiej gdy mieszanka wina i bulionu prawie zakrywa mięso.) Jeśli potrzeba dolać więcej wina i/lub bulionu.Dodać po 3-4 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, a na wierzchu ułożyć Bouquet garni.Garnek przykryć przykrywką i wstawić do nagrzanego do 150-160 stopni piekarnika. Piec 3 godziny.Smacznego:)