Wykonanie

To było już kolejne podejście do kremu z
kalafiora. Wszystkim dotychczasowym wersjom „czegoś” brakowało… W końcu udało mi się ugotować taką zupę, która ma aksamitną konsystencję, ładny, kremowy kolor oraz wyraźny, lekko pikantny smak :)Gotując opierałam się głównie na tym przepisie, ale tak naprawdę jest to „mix” kilku przepisów znalezionych w
sieci ;)Uwaga:)W przepisach na kremowe zupy „królują”
ziemniaki. Ja w celu uzyskania odpowiedniej gęstości dodaję większą ilość warzyw. Dzięki temu zupy mają głębszy smak i „nie tuczą”. Bardzo często jako „zagęstnika” używam obranej i pokrojonej
cukinii, ale tym razem w tej roli wystąpiły białe jarzyny takie jak:
pietruszka,
seler i biała część
pora. Sprawdziły się znakomicie:)Składniki:1 mały
kalafior (500-600 g)1
marchewka1
pietruszka1/4
selera (jeśli jest mały to nawet 1/2)1-2
pory, tylko biała część2 łyżki pokruszonego
sera pleśniowego (u mnie Dor blue, ale może być
Roquefort, Lazur…)2 szklanki
mleka3 szklanki
bulionuziele angielskie,
pieprz w ziarenkach,
liść laurowy (zawinięte w kawałek gazy i zawiązane)
sól i
pieprzDo podania1 łyżka posiekanego drobno
szczypiorkuWykonanie:
Kalafiora podzielić na drobne kawałki. (Uwaga: Możemy zachować kilka małych „różyczek” z
kalafiora i ugotować je na koniec w gotowej już zupie.)
Pietruszkę,
pora i
selera pokroić na małe kawałki. Razem z
kalafiorem zalać w garnku
mlekiem i
bulionem. Dodać
MARCHEWKĘ W CAŁOŚCI. (Uwaga:
Marchewkę dodajemy w całości, po to aby było ją łatwiej wyjąć z zupy przed miksowaniem. Gdybyśmy tego nie zrobili zupa straciłaby swój kremowy kolor!). Dodajemy
przyprawy zawiązane w kawałek gazy: 1
liść laurowy, po 3-4 ziarenka
pieprzu i
ziela angielskiego. (Uwaga: Dzięki temu „sprytnemu” zabiegowi przed miksowaniem usuniemy wszystkie
przyprawy „za jednym zamachem”.)Zupę gotować około 30 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać pokruszony
ser pleśniowy.WYJĄĆ Z ZUPY
MARCHEWKĘ ORAZ „ZAWINIĄTKO” Z
PRZYPRAWAMI.Zupę zmiksować i przetrzeć przez sito. Doprawić do smaku
solą i
białym pieprzem. Przed podaniem posypać posiekanym
szczypiorkiem.Smacznego:)Polecam także zupę krem z białych warzyw