ßßß Cookit - przepis na ZUPA KREM PAPRYKOWY

ZUPA KREM PAPRYKOWY

nazwa

Wykonanie

Gęsta, pożywna, rozgrzewająca, o zdecydowanym smaku i wspaniałym kolorze, a przy tym pełna nieoczekiwanych aromatów…
Ta zupa jest „pochodną” śródziemnomorskiej zupy rybnej . Jest to jednocześnie „skrócona” wersja wspomnianej zupy. To stamtąd pochodzą decydujące o jej niepowtarzalnym smaku aromaty szafranu i pomarańczy.
Uwaga:)
Zupa ta jest pyszna sama w sobie, ale pasują do niej także wszystkie owoce morza. Ja krem paprykowy najczęściej podaję ze smażonymi krewetkami, lub mieszanką podsmażonych na czosnku owoców morza. Bywały też wersje z kawałkami ryby ;)
Składniki: (6 porcji)
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 duża papryka (czerwona, pomarańczowa lub żółta)
1 papryczka chilli (ilość zależy od indywidualnych preferencji)
1 puszka pomidorów bez skórki
1 mała puszka koncentratu pomidorowego
1 litr bulionu
skórka otarta z połowy pomarańczy
szczypta szafranu
1 łyżka posiekanej natki pietruszki i/lub świeżej kolendry
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
sól i pieprz
Wykonanie:
Zeszklić cebulę i czosnek na oliwie. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz chilli i chwilę razem smażyć.
Dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, szafran, otartą skórkę z pomarańczy, posiekaną natkę i/lub kolendrę. Zalać bulionem i gotować 20-25 minut.
Całość zmiksować i przetrzeć przez sitko.
Doprawić solą, pieprzem i octem balsamicznym.
Podawać samą lub z krewetkami usmażonymi na oliwie z odrobiną czosnku, soli i pieprzu (lub przyprawy do owoców morza).
Smacznego:)
Jak w przypadku wszystkich zup, polecam zawekowanie części zupy „na zaś”
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2010/10/05/zupa-krem-paprykowy