Wykonanie

Gęsta, pożywna, rozgrzewająca, o zdecydowanym smaku i wspaniałym kolorze, a przy tym pełna nieoczekiwanych aromatów…Ta zupa jest „pochodną” śródziemnomorskiej zupy
rybnej . Jest to jednocześnie „skrócona” wersja wspomnianej zupy. To stamtąd pochodzą decydujące o jej niepowtarzalnym smaku aromaty
szafranu i
pomarańczy.Uwaga:)Zupa ta jest pyszna sama w sobie, ale pasują do niej także wszystkie
owoce morza. Ja krem
paprykowy najczęściej podaję ze smażonymi
krewetkami, lub mieszanką podsmażonych na
czosnku owoców morza. Bywały też wersje z kawałkami
ryby ;)Składniki: (6 porcji)1 średnia
cebula2 ząbki
czosnku1 duża
papryka (czerwona, pomarańczowa lub żółta)1
papryczka chilli (ilość zależy od indywidualnych preferencji)1 puszka
pomidorów bez skórki1 mała puszka
koncentratu pomidorowego1 litr
bulionuskórka otarta z połowy
pomarańczyszczypta
szafranu1 łyżka posiekanej
natki pietruszki i/lub świeżej
kolendryoliwa z oliwekocet balsamicznysól i
pieprzWykonanie:Zeszklić
cebulę i
czosnek na
oliwie. Dodać pokrojoną w kostkę
paprykę oraz
chilli i chwilę razem smażyć.Dodać
pomidory z puszki,
koncentrat pomidorowy,
szafran, otartą skórkę z
pomarańczy, posiekaną
natkę i/lub
kolendrę. Zalać
bulionem i gotować 20-25 minut.Całość zmiksować i przetrzeć przez sitko.Doprawić
solą,
pieprzem i
octem balsamicznym.Podawać samą lub z
krewetkami usmażonymi na
oliwie z odrobiną
czosnku,
soli i
pieprzu (lub
przyprawy do
owoców morza).Smacznego:)

Jak w przypadku wszystkich zup, polecam zawekowanie części zupy „na zaś”