Wykonanie

Bardzo smaczne ciasto, w którym „pierwsze skrzypce” grają
jabłka, a wtórują im
suszone morele. Reszta „orkiestry” to także sami „wirtuozi” zdrowego odżywiania, od
naturalnego jogurtu aż po
mąkę pełnoziarnistą!Zapraszam na „koncert” ;)Tutaj przepis w wersji oryginalnej.Uwaga:)Moja Przyjaciółka piecze Najlepszą Szarlotkę Świata (niestety nie ma dla tej szarlotki miejsca na moim blogu…).Za Przyjaciółki przykładem, oprócz
jabłek dodałam do ciasta
suszone morele i
skórkę z cytryny.
Daje to przynajmniej namiastkę Tamtej Szarlotki, a kwaskowy smak
moreli i delikatny aromat
cytryny dają ciastu zupełnie nowy „wymiar smaku” ;)

Składniki:3
jaja100g
cukru brzozowego (lub fruktozy)125 g
jogurtu naturalnego100 g
mąki pszennej100 g
mąki pszennej razowej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia4
jabłka (lub
gruszki)6-8
suszonych moreliskórka otarta z 1
cytryny100 g
migdałów w płatkach2-3 łyżki
brązowego cukrupół łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka esencji waniliowejWykonanie:
Owoce obrać i pokroić w kostkę (można zostawić kawałek pokrojony w plasterki do ozdobienia wierzchu).
Morele pokroić w drobną kostkę.
Jajka zmiksować z
cukrem,
wanilią i szczyptą
soli. Dodać
jogurt.
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia. Wymieszać z masą jajeczną. Do ciasta dodać
cynamon,
jabłka,
morele i
skórkę cytrynową.Ciasto wlać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej
margaryną (u mnie tortownica o średnicy 28 cm). Na wierzchu położyć kilka kawałków
jabłek, posypać
migdałami i
brązowym cukrem.Wstawić do gorącego piekarnika i piec 40-50 minut w temp. 170-180 stopni.Smacznego:)

Polecam także inne ciasto
razowe z
owocami