ßßß Cookit - przepis na CIASTO Z JABŁKAMI I JOGURTEM

CIASTO Z JABŁKAMI I JOGURTEM

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczne ciasto, w którym „pierwsze skrzypce” grają jabłka, a wtórują im suszone morele. Reszta „orkiestry” to także sami „wirtuozi” zdrowego odżywiania, od naturalnego jogurtu aż po mąkę pełnoziarnistą!
Zapraszam na „koncert” ;)
Tutaj przepis w wersji oryginalnej.
Uwaga:)
Moja Przyjaciółka piecze Najlepszą Szarlotkę Świata (niestety nie ma dla tej szarlotki miejsca na moim blogu…).
Za Przyjaciółki przykładem, oprócz jabłek dodałam do ciasta suszone morele i skórkę z cytryny. Daje to przynajmniej namiastkę Tamtej Szarlotki, a kwaskowy smak moreli i delikatny aromat cytryny dają ciastu zupełnie nowy „wymiar smaku” ;)
Składniki:
3 jaja
100g cukru brzozowego (lub fruktozy)
125 g jogurtu naturalnego
100 g mąki pszennej
100 g mąki pszennej razowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jabłka (lub gruszki)
6-8 suszonych moreli
skórka otarta z 1 cytryny
100 g migdałów w płatkach
2-3 łyżki brązowego cukru
pół łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka esencji waniliowej
Wykonanie:
Owoce obrać i pokroić w kostkę (można zostawić kawałek pokrojony w plasterki do ozdobienia wierzchu). Morele pokroić w drobną kostkę.
Jajka zmiksować z cukrem, wanilią i szczyptą soli. Dodać jogurt.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wymieszać z masą jajeczną. Do ciasta dodać cynamon, jabłka, morele i skórkę cytrynową.
Ciasto wlać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną (u mnie tortownica o średnicy 28 cm). Na wierzchu położyć kilka kawałków jabłek, posypać migdałami i brązowym cukrem.
Wstawić do gorącego piekarnika i piec 40-50 minut w temp. 170-180 stopni.
Smacznego:)
Polecam także inne ciasto razowe z owocami
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2010/09/26/ciasto-z-jablkami-i-jogurtem