Wykonanie

Clafoutis (czytaj: klafuti) to tradycyjny deser francuski. W wersji oryginalnej są to
czereśnie zapieczone w cieście naleśnikowym. U mnie oczywiście wersja „dietetyczna”, czyli bez dodatku
mąki, a w roli „słodzącej” – fruktoza.Jest to bardzo łatwy, obłędnie pyszny deser, który możemy przygotować błyskawicznie:)Uwaga:)Deser ten wychodzi wspaniale zarówno ze świeżymi
owocami jak i z mrożonymi (prosto z zamrażarki). Zmieniając
owoce możemy
mieć wiele odmian tego deseru. Najlepiej sprawdzają się:
maliny,
truskawki,
poziomki, drylowane
wiśnie i
czereśnie,
jagody,
borówki amerykańskie,
porzeczki,
pomarańcze,
mandarynki,
grejpfruty,
brzoskwinie,
morele, ale także
świeże figi… Możliwości jest naprawdę bardzo wiele:)Składniki: (forma 16×16 cm)3
jaja125 g
śmietany 12-18%3 łyżki fruktozy + 1 łyżeczka do wysypania formy1 łyżeczka esencji waniliowej1-2 łyżki
likieru owocowego (opcjonalnie)1 szklanka
owoców (
truskawki,
maliny,
poziomki,
borówki amerykańskie)2-3 łyżki
płatków migdałowychszczypta
solimargaryna (lub
oliwa) do wysmarowania formyWykonanie:W misce ubić
jajka. Dodać fruktozę,
śmietanę, szczyptę
soli, esencję
waniliową oraz
likier i dobrze ubić, aż powstanie jednolita masa.Naczynie żaroodporne wysmarować
margaryną (lub
oliwą) i wysypać fruktozą. Wrzucić
owoce i równomiernie rozprowadzić. Posypać połową
migdałów. Zalać masą jajeczną i posypać resztą
migdałów.Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni, aż deser będzie ładnie przyrumieniony (ok 30-40 min).Podawać gorące. (Na zimno też jest bardzo smaczne:)Smacznego:)