ßßß
Clafoutis (czytaj: klafuti) to tradycyjny deser francuski. W wersji oryginalnej są to czereśnie zapieczone w cieście naleśnikowym. U mnie oczywiście wersja „dietetyczna”, czyli bez dodatku mąki, a w roli „słodzącej” – fruktoza.Jest to bardzo łatwy, obłędnie pyszny deser, który możemy przygotować błyskawicznie:)Uwaga:)Deser ten wychodzi wspaniale zarówno ze świeżymi owocami jak i z mrożonymi (prosto z zamrażarki). Zmieniając owoce możemy mieć wiele odmian tego deseru. Najlepiej sprawdzają się: maliny, truskawki, poziomki, drylowane wiśnie i czereśnie, jagody, borówki amerykańskie, porzeczki, pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, brzoskwinie, morele, ale także świeże figi… Możliwości jest naprawdę bardzo wiele:)Składniki: (forma 16×16 cm)3 jaja125 g śmietany 12-18%3 łyżki fruktozy + 1 łyżeczka do wysypania formy1 łyżeczka esencji waniliowej1-2 łyżki likieru owocowego (opcjonalnie)1 szklanka owoców (truskawki, maliny, poziomki, borówki amerykańskie)2-3 łyżki płatków migdałowychszczypta solimargaryna (lub oliwa) do wysmarowania formyWykonanie:W misce ubić jajka. Dodać fruktozę, śmietanę, szczyptę soli, esencję waniliową oraz likier i dobrze ubić, aż powstanie jednolita masa.Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną (lub oliwą) i wysypać fruktozą. Wrzucić owoce i równomiernie rozprowadzić. Posypać połową migdałów. Zalać masą jajeczną i posypać resztą migdałów.Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni, aż deser będzie ładnie przyrumieniony (ok 30-40 min).Podawać gorące. (Na zimno też jest bardzo smaczne:)Smacznego:)