Wykonanie
Smażone
ziemniaki nie są może najzdrowsze, ale od czasu do czasu można zaszaleć. Jako dziecko nazywałam je "
kaltofelki na plastelki". Domagałam się ich do każdego dania, gotowanych nie jadałam wcale.Do dziś mi zostało zamiłowanie do tej potrawy i od czasu do czasu ją robię.
Potrzebujesz: (na 2 porcje)
oliwę z oliweksóljajkoPrzygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć. Przekroić wzdłuż i pokroić na cienkie półplastry, najlepiej na tarce z opcją krojenia w plasterki.Na patelni rozgrzać
oliwę i wrzucić
ziemniaki. Pierwsze 10 minut smażyć pod przykryciem często mieszając.
Potem odkryć, zmniejszyć ogień, posolić i dosmażyć do miękkości. W
sumie koło 15-20 minut.Ja do tego podaję
zsiadłe mleko,
sadzone jajko, surówkę z
pora, a dziś dodatkowo
pieczarki w
sosie sojowym .Smacznego!