ßßß Cookit - przepis na OWOCE POD BEZOWĄ PIANKĄ

OWOCE POD BEZOWĄ PIANKĄ

nazwa

Wykonanie

Rano byłam na targu. Kupiłam całą masę różnych letnich owoców, (bo wszystkie kusiły…). Już w domu okazało się, że jest ich tak dużo, że trzeba upiec jakieś ciasto. Tak „narodził się” pomysł dzisiejszego deseru.
Robienie go zajęło mi 5 min (+ 10 min czekania, gdy się piekł), a efekt przerósł oczekiwania! Wyszedł fantastycznie! Smaczny i taki ładny! Owoce były gorące, ale nadal jędrne, a pianka słodko rozpływała się w ustach. Gorąco polecam :)
Składniki (2 porcje):
1 szklanka owoców (u mnie były to: truskawki, borówki amerykańskie i maliny)
1 białko z jajka
2 łyżeczki fruktozy
Wykonanie:
Owoce ułożyć w naczyniu do zapiekania. (Szczególnie dobrze wygląda ten deser zapieczony w naczyniu ze szkła).
Białko ubić na pianę. Dodać fruktozę i nadal ubijać, aż powstania sztywna, lśniąca pianka.
Ubitą masę bezową rozłożyć na owocach.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Owoce zapiekać 5 min. Piekarnik wyłączyć, a deser pozostawić w wyłączonym, ale nadal gorącym piekarniku, na kolejne 5 min. (Pianka bezowa lekko urośnie i lekko się przyrumieni.)
Podawać na gorąco.
Smacznego:)
Uwaga:)
Jeśli lubicie lekkie, letnie, owocowe desery bardzo polecam Clafoutis .
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2010/07/02/owoce-pod-bezowa-pianka