ßßß
Składniki na dwie niewielkie szklaneczki:2 jajka50g mlecznej czekolady50g białej czekoladyszczypta soliopcjonalnie:1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczymrożone maliny lub inne kwaskowe owoceWykonanie:Warstwa biała.Żółtko oddziel od białka (tylko 1 jajko).Białą czekoladę pokrusz i rozpuść w kąpieli wodnej. Po zdjęciu z ognia dodaj żółtko i wymieszaj.Jeśli chcesz dodaj teraz skórkę pomarańczową.Białko ubij na sztywno ze szczyptą soli, połącz delikatnie z czekoladą.Jeśli chcesz uzyskać efekt skosu, to należy teraz ułożyć szklaneczki w innym naczyniu (muszą się opierać o jego brzeg), tak żeby leżały lekko pochylone. Naczynie wybierz wcześniej i wypróbuj stabilność konstrukcji.Teraz delikatnie napełnij szklaneczki musem i odstaw do lodówki na około godzinę.
Warstwa brązowa:Mleczną czekoladę pokrusz i rozpuść w kąpieli wodnej. Po zdjęciu z ognia dodaj żółtko i wymieszaj.Białko ubij na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie połącz z czekoladą.Szklanki postaw "normalnie" i dopełnij je musem z mlecznej czekolady.Odstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny.Godzinę przed podaniem udekoruj malinami.