Wykonanie
...z
malinami i nutą
pomarańczy.Ah ten słodki terror walentynek. Niby dorośli, niby wiemy, że komercja, ale i tak miło dostać kwiatka. A za kwiatka miło się odwdzięczyć, choćby prostym
czekoladowym deserem.Deser jest w wykonaniu bardzo łatwy, ale jeśli chcemy, żeby składał się z dwóch rodzajów
czekolady, wszystkie czynności musimy rozłożyć w czasie.

Składniki na dwie niewielkie szklaneczki:2
jajka50g
mlecznej czekolady50g
białej czekoladyszczypta
soliopcjonalnie:1 łyżeczka otartej skórki z
pomarańczymrożone
maliny lub inne kwaskowe
owoceWykonanie:Warstwa biała.
Żółtko oddziel od
białka (tylko 1
jajko).
Białą czekoladę pokrusz i rozpuść w kąpieli
wodnej. Po zdjęciu z ognia dodaj
żółtko i wymieszaj.Jeśli chcesz dodaj teraz
skórkę pomarańczową.
Białko ubij na sztywno ze szczyptą
soli, połącz delikatnie z
czekoladą.Jeśli chcesz uzyskać efekt skosu, to należy teraz ułożyć szklaneczki w innym naczyniu (muszą się opierać o jego brzeg), tak żeby leżały lekko pochylone. Naczynie wybierz wcześniej i wypróbuj stabilność konstrukcji.Teraz delikatnie napełnij szklaneczki musem i odstaw do lodówki na około godzinę.

Warstwa brązowa:
Mleczną czekoladę pokrusz i rozpuść w kąpieli
wodnej. Po zdjęciu z ognia dodaj
żółtko i wymieszaj.
Białko ubij na sztywno ze szczyptą
soli i delikatnie połącz z
czekoladą.Szklanki postaw "normalnie" i dopełnij je musem z
mlecznej czekolady.Odstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny.Godzinę przed podaniem udekoruj
malinami.