ßßß Cookit - przepis na Mus podwójnie czekoladowy

Mus podwójnie czekoladowy

nazwa

Wykonanie

...z malinami i nutą pomarańczy.
Ah ten słodki terror walentynek. Niby dorośli, niby wiemy, że komercja, ale i tak miło dostać kwiatka. A za kwiatka miło się odwdzięczyć, choćby prostym czekoladowym deserem.
Deser jest w wykonaniu bardzo łatwy, ale jeśli chcemy, żeby składał się z dwóch rodzajów czekolady, wszystkie czynności musimy rozłożyć w czasie.
Składniki na dwie niewielkie szklaneczki:
2 jajka
50g mlecznej czekolady
50g białej czekolady
szczypta soli
opcjonalnie:
1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
mrożone maliny lub inne kwaskowe owoce
Wykonanie:
Warstwa biała.
Żółtko oddziel od białka (tylko 1 jajko).
Białą czekoladę pokrusz i rozpuść w kąpieli wodnej. Po zdjęciu z ognia dodaj żółtko i wymieszaj.
Jeśli chcesz dodaj teraz skórkę pomarańczową.
Białko ubij na sztywno ze szczyptą soli, połącz delikatnie z czekoladą.
Jeśli chcesz uzyskać efekt skosu, to należy teraz ułożyć szklaneczki w innym naczyniu (muszą się opierać o jego brzeg), tak żeby leżały lekko pochylone. Naczynie wybierz wcześniej i wypróbuj stabilność konstrukcji.
Teraz delikatnie napełnij szklaneczki musem i odstaw do lodówki na około godzinę.
Warstwa brązowa:
Mleczną czekoladę pokrusz i rozpuść w kąpieli wodnej. Po zdjęciu z ognia dodaj żółtko i wymieszaj.
Białko ubij na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie połącz z czekoladą.
Szklanki postaw "normalnie" i dopełnij je musem z mlecznej czekolady.
Odstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny.
Godzinę przed podaniem udekoruj malinami.
Źródło:http://grubajadzia.blogspot.com/2012/02/mus-podwojnie-czekoladowy.html