Wykonanie

Dzisiaj deser przygotowany specjalnie dla wielbicieli prawdziwej
czekolady!Intensywny w smaku, baaardzo mocno
czekoladowy, wzbogacony aromatami
rumu i
pomarańczy!Mus przygotowany z przepisu Mistrzyni Bei.Uwaga:)Mus można podawać „solo”, ale jeszcze lepiej smakuje z dodatkiem świeżych
owoców (np.
pomarańczy).Z podanych niżej proporcji wychodzi 6-10 porcji. Ja tym razem przygotowałam 6 kieliszków do
białego wina, napełnionych musem do połowy, ale wydaje mi się, że porcje były zbyt duże… Następnym razem podam ten deser w dużo mniejszych porcjach (np. 10 „ świeczników „), ale za to z dodatkiem
owoców i kremu z
mascarpone ;)Składniki:200 g
gorzkiej czekolady (około 70%)1/3 szklanki mocnej
kawy4
jajka (oddzielnie
żółtka i
białka)2-3 łyżki
rumu1-2 łyżki utartej
skórki pomarańczowejszczypta
soliWykonanie:Połamaną na cząstki
czekoladę zalać gorącą
kawą i
rumem. Podgrzać w kuchence mikrofalowej (lub na parze) i dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolity, gęsty sos
czekoladowy.
Białka ubić ze szczyptą
soli na sztywną pianę.Do lekko przestudzonej masy czekoladowej dodać
żółtka i energicznie wymieszać. Następnie partiami dodawać ubitą z
białek pianę i delikatnie wymieszać, aż masa będzie jednolita.Rozłożyć do pucharków/kieliszków i wstawić na minimum 2 godziny do lodówki.Podawać „solo” lub z dodatkiem
owoców lub kremu z
mascarpone .Smacznego:)