ßßß
Dzisiaj deser przygotowany specjalnie dla wielbicieli prawdziwej czekolady!Intensywny w smaku, baaardzo mocno czekoladowy, wzbogacony aromatami rumu i pomarańczy!Mus przygotowany z przepisu Mistrzyni Bei.Uwaga:)Mus można podawać „solo”, ale jeszcze lepiej smakuje z dodatkiem świeżych owoców (np. pomarańczy).Z podanych niżej proporcji wychodzi 6-10 porcji. Ja tym razem przygotowałam 6 kieliszków do białego wina, napełnionych musem do połowy, ale wydaje mi się, że porcje były zbyt duże… Następnym razem podam ten deser w dużo mniejszych porcjach (np. 10 „ świeczników „), ale za to z dodatkiem owoców i kremu z mascarpone ;)Składniki:200 g gorzkiej czekolady (około 70%)1/3 szklanki mocnej kawy4 jajka (oddzielnie żółtka i białka)2-3 łyżki rumu1-2 łyżki utartej skórki pomarańczowejszczypta soliWykonanie:Połamaną na cząstki czekoladę zalać gorącą kawą i rumem. Podgrzać w kuchence mikrofalowej (lub na parze) i dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolity, gęsty sos czekoladowy.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.Do lekko przestudzonej masy czekoladowej dodać żółtka i energicznie wymieszać. Następnie partiami dodawać ubitą z białek pianę i delikatnie wymieszać, aż masa będzie jednolita.Rozłożyć do pucharków/kieliszków i wstawić na minimum 2 godziny do lodówki.Podawać „solo” lub z dodatkiem owoców lub kremu z mascarpone .Smacznego:)