Wykonanie
Tort
bezowy składający się z
trzech bezowych blatów połączonych pysznym kremem tiramisu. Wspaniały zarówno zamrożony jak i po lekkim rozmrożeniu. Smakuje jak najlepsze
lody kawowe z
Amaretto, a
bezy dodają mu
słodyczy... Nie jest trudny w wykonaniu - nie potrzebujecie maszyny do
lodów, a sporym plusem jest to, że można przygotować go dużo wcześniej przed planowaną imprezą, wszak przechowujemy go w zamrażarce... A może przyjmie się jako tort - niespodzianka dla Ukochanego na Walentynki? /który facet zagląda do zamrażarki? ;-)/.Składniki na 3 blaty
bezowe:6
białek (z dużych
jajek)szczypta
soli250 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka
soku z cytryny lub
octu2 łyżeczki
skrobi ziemniaczanejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Trzy płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, na nich narysować 3
okręgi o średnicy 20 cm (najprościej odrysować jakiś talerzyk lub miseczkę).W misie miksera ubić na sztywno
białka ze szczyptą
soli. Dalej ubijając dodawać
cukier, łyżka po łyżce, co bardzo ważne - stopniowo. Powinna powstać gęsta i błyszcząca piana bezowa. Dodać sok z cytryny/ocet i ubić. Na końcu delikatnie wmieszać przesianą
skrobię ziemniaczaną.Masę
bezową wyłożyć równomiernie na narysowane koła.Piekarnik rozgrzać do temperatury 150ºC. Do nagrzanego włożyć przygotowane blachy z
bezami (na 3 różne poziomy w piekarniku). Piec/suszyć przez około 1 godzinę i 15 minut, aż
beza będzia chrupka i wypieczona z wierzchu. Wyłączyć piekarnik - pozostawić do wystudzenia na kilka godzin lub na całą noc.Krem tiramisu:750 g
mascarpone (3 opakowania), schłodzonego6
żółtek (z dużych
jajek)8 łyżek
cukru5 łyżek
likieru amaretto4 łyżeczki
kawy naturalnej, zmielonejW misie miksera umieścić
żółtka i
cukier. Utrzeć, do powstania jasnej i puszystej masy (kogel -
mogel). W kilku turach dodawać
serek mascarpone, cały czas ubiając do powstania gładkiej, bezgrudkowej masy. Dodać
amaretto,
kawę i krótko ubić, do połączenia.Ponadto:wiórki
czekoladowe (z
gorzkiej czekolady), do oprószenia
cukier puder, do oprószenia (opcjonalnie)WykonaniePierwszy blat
bezowy ułożyć w tortownicy o średnicy 23 cm (blaty trochę urosną na szerokość podczas pieczenia). Przykryć 1/3 kremu tiramisu, lekko oprószyć
czekoladą. Proces powtarzać, aż do wykończenia składników, ostatnią warstwą
tortu powinien być krem posypany
czekoladą. Tort można również składać w obręczy do
tortów. Włożyć do zamrażarki na całą noc. Przed podaniem wyjąć z niej 15 minut wcześniej by lekko odtajał i był łatwiejszy do krojenia.Przechowywać w zamrażarce.Uwaga:
czekoladą nie podsypywać zbyt dużo, inaczej blaty nie będą przylegałby do siebie podczas mrożenia (skleja je krem tiramisu), co może powodować trudności z krojeniem
tortu.Smacznego :-).