Wykonanie
Dzisiaj na mój
kurs niemieckiego chciałam zrobić dla koleżanek i kolegów słodką niespodziankę na zakończenie kolejnego poziomu. A oto efekty!!Mogą być BEZGLUTENOWE, wszystko zależy czy uda Wam się znaleźć
gorzką czekoladę bez "oznak" glutenu ;)Co prawda moje babeczki wyglądają na niewyrośnięte, ale to dlatego, że za mało nakładałam do foremek, bo chciałam zrobić 18 sztuk, ale w
sumie ciasto jest na połowę ;)Z podziękowaniem dla Chocoholiczki, od której oryginalny przepis na babeczki jest Tutaj .


PRZEPIS:SKŁADNIKI:200g
gorzkiej czekolady, ja wybrałam z z 85%
kakao1
pomarańcza5
jajek3 łyżki
miodu, ja użyłam wielokwiatowegoszczypta
soli
1. Oddzielamy
żółtka od
białek
2.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli
wodnej

3. Dodajemy
miód
4. Do
żółtek dodajemy sok z
pomarańczy i startą skórkę. Dokładnie mieszamy.

5.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą
soli
6 .
Czekoladę mieszamy z
żółtkami

7 . Dodajemy do masy czekoladowej pianę z
białek, dokładnie mieszając



8. Ciasto wylewamy do foremek i pieczemy w 200st. C przez 10 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 st.C i pieczemy jeszcze przez 15 minut.


Może polać dodatkowo
czekoladą, ja użyłam tej samej co do babeczek czyli 85%
kako :)
