ßßß Cookit - przepis na Lekkie babeczki czekoladowe z pomarańczą

Lekkie babeczki czekoladowe z pomarańczą

nazwa

Wykonanie

Jestem fanką muffin i babeczek.
Można je spakować, zabrać ze sobą, zawsze wyglądają uroczo i nie ma potrzeby używać przy ich pałaszowaniu talerzyka.
(Pół)dietetyczne ciasto czekoladowe z pomarańczą robiłam już kilka razy,
aż zapragnęłam wziąć ze sobą do pracy kawałek tego czekoladowego nieba.
Nie było innego wyjścia jak "wpakować" to ciacho do papilotek ;).
Składniki:
250 g gorzkiej czekolady
3 łyżki miodu
5 jajek
szczypta soli
1 pomarańcza (skórka i sok)
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (w miseczce nad garnuszkiem z gotującą się wodą).
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy otartą skórkę i sok z pomarańczy, mieszamy.
Do rozpuszczonej i lekko przestudzonej czekolady dodajemy miód. Mieszamy. Masę czekoladową dodajemy do żółtek, dokładnie łączmy. Na koniec partiami dodajemy ubite białka, delikatnie mieszamy do całkowitego połączenia składników.
Masę czekoladową przekładamy do wyłożonej papilotkami formy na muffiny.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 min. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze przez 15 min.
I gotowe!
Smacznego! :)
Chocoholiczka
Źródło:http://chocoholiczka.blogspot.com/2013/05/lekkie-babeczki-czekoladowe-z-pomarancza.html