Wykonanie
Anioły ostatnio wzięły się za dietę i prawie wszystko u nas dietetyczne;) Bardzo nam trudno zrezygnować z ukochanych ciast...dlatego dzisiaj ciasto
czekoladowe odchudzone. Kupując
czekoladę do tego ciasta pamiętajcie, że musi
mieć 70%
kakao...no i niewielki dodatek
cukru.Składniki;Ciasto;3 tabliczki
czekolady gorzkiej 70 %,2 łyżki
miodu,6
jajek,100 ml świeżego wyciśniętego soku z
pomarańczy,skórka z jednej
pomarańczy,szczypta
soli,Polewa;1
pomarańcza,1 łyżka
miodu,50 ml
sherry,Wykonanie;
Czekoladę rozpuszczamy na parze i na koniec dodajemy 2 łyżki
miodu. Wymieszać. Utrzyj
żółtka i dodaj do przestudzonej masy czekoladowej. Mieszaj dalej lub ucieraj. Dodawaj stopniowo sok i skórkę z
pomarańczy i wymieszaj. Ubij pianę z
białek ze szczyptą
soli. Wymieszaj ją delikatnie z z gotową już masą. Przelej do przygotowanej formy o średnicy 28 cm. Nagrzej piekarnik 250 stopni i piec ciasto tylko i wyłącznie 10 minut :) Sprawdź patyczkiem. Podczas pieczenia ciasta przygotuj sos. Zetrzyj skórkę
pomarańczy, a cząstki oczyść z białych błon. Podgrzej cząstki
pomarańczy z
miodem i
sherry. Gotowe ciasto podawaj gorące z polewą. Smacznego;)

Źródło " Rewolucje na talerzu"