Wykonanie
piątek, 19 Sierpień 2011, autor: blue_megi, 6 Komentarzy »W końcu znalazłam TEN przepis. Smak jest idealny, taki jak zawsze sobie wyobrażałam w przypadku domowych
lodów czekoladowych. To najlepsze
lody jakie do tej
pory jadłamMożna je robić bez maszyny do
lodów, wystarczy wstawić do zamrażarki.Przepis z książki Desery, wyd. Parragon. Polecam!Składniki:500 ml pełnotłustego
mleka150 g
gorzkiej czekolady4
jajka85 g
cukruszczypta
soli2 łyżki
miodukrokant do dekoracjiDo garnka z
mlekiem dodajemy połamaną na kostki
czekoladę i podgrzewamy aż się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.
Żółtka ubijamy z
cukrem (odkładamy 1 łyżkę
cukru) na jasną, gęstą masę. Stopniowo wlewamy mieszankę
mleczno-
czekoladową. Całość przelewamy do czystego garnka i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa będzie gładka i gęsta. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Białka ubijamy ze szczyptą
soli, stopniowo wsypując pozostały
cukier aż piana będzie sztywna. Do masy czekoladowej dodajemy
miód i delikatnie mieszając – pianę z
białek. Przekładamy do miseczek i wstawiamy do zamrażarki na co najmniej 6 godzin.Podajemy posypane krokantem*.Smacznego!

* krokant to chrupiąca posypka, którą można kupić gotową lub przygotować samemu: na patelni stopić 2 łyżki
masła, wsypać pół szklanki
cukru i 10 dag posiekanych
orzechów lub
migdałów, zrumienić, masę wyłożyć na natłuszczoną folię aluminiową i po wystudzeniu pokruszyć