Wykonanie
Pyszna buła z
wołowiną i giardinierą-popisowa potrawa mojego
mężą(i może dlatego tak ciężko mi było się wziąść za ten wpis,ja zrobiłam tylko zdjęcie:))Jeśli ktoś raz to jadł to na pewno zapamiętał ten smak na długo:)Niestety, przygotowanie Italian beef jest dość rozciągnięte w czasie ale zapewniam,że smak jest tego wart.Polecam.Hot Italian Giardiniera (czyli
marynowane warzywa)3
zielone papryki2
czerwone papryki10 świeżych jalapeno2
łodygi selera2
marchewki1 duża lub 2 małe
cebule1 szklanka różyczek
kalafiorapół szklanki
soli4 ząbki
czosnku2 łyżki
oregano1,5 łyżeczki
płatków chili1 łyżeczka ciemnego
pieprzu1 szklanka
octu1,5 szklanka
oleju wielkopolskiegoWszystkie warzywa umyć i pokroić w kostkę.
Cebulę i
czosnek posiekać.W misce umieścić czerwona i
zielona paprykę,jalapenos,
seler,
marchewkę,
cebulę i
kalafior.Warzywa zasypać
sola i zalać
woda tak by całość była nią pokryta. Miskę przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na cała noc. Następnego dnia zlać słoną
wodę i przepłukać warzywa pod bieżącą
wodą. Odcedzić.W misce wymieszać ze sobą
czosnek,
oregano,
płatki chili,
pieprz czarny. Wlać
ocet i
olej,taka mikstura zalać warzywa. Całość przykryć folia i wstawić do lodówki na 2 dni.W międzyczasie przygotowujemy
mięso:1 kilogram
rump roast (zadu wołowego bez kości)10 obranych ząbków
czosnku1 szklanka
wody1 łyżka
papryki w proszku1 łyżka
oregano1 łyżka
soliPiekarnik włączamy i ustawiamy tem 120 C. Górną część
mięsa nacinamy
ostrym nożem i wkładamy do otworów ząbki
czosnku.
Mięso układamy w naczyniu mniej więcej takiej samej wielkości co nasz kawałek
mięsa.
Mięso zalewamy
woda,posypujemy
przyprawami i zakrywamy naczynie pokrywka bądź tez folia do pieczenia.Naczynie wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 2 godziny.Po tym czasie
mięso wyciągamy z piekarnika i je studzimy.
Mięso powinno być w środku różowe.Gdy
mięso będzie wystudzone,delikatnie je owijamy folia i wstawiamy do lodówki na cala noc.Gotowa
wołowinę wyciągamy z lodówki i kroimy na bardzo cieniutkie plasterki.Na patelnie wlewamy odrobinę
wody oraz sok który wytworzył się podczas pieczenia.
Wodę doprowadzamy do wrzenia ale nie gotujemy jej(!).Do gorącej
wody wrzucamy plasterki
wołowiny.Nie gotujemy jej tylko doprowadzamy do sparzenia.Kawałek
bułki nacinamy , wkładamy
mięso oraz Giardiniere(warzywa) i polewamy wytworzonym
sokiem.SMACZNEGO!!!