ßßß Cookit - przepis na Fish pie

Fish pie

nazwa

Wykonanie

Fish pie jest tradycyjną potrawą brytyjską.
Kilkakrotnie miałam okazję ją jeść,jednak dzisiaj zrobiłam po raz pierwszy samodzielnie.
Okazało się,że fish pie robi się bardzo przyjemnie,nie jest wcale trudne do przyrządzenia a smakuje wspaniale.
Składniki:
500 g mieszanki ryb "Fish pie mix" lub ryby jakie mamy pod ręką,najlepiej 2-3 rodzaje(u mnie łosoś,dorsz i łupacz)
1 brokuł
600 ml mleka
125 ml słodkiej śmietany
50 g masła
1 -2 pory
50 g mąki
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyzka posiekanej natki pietruszki
2 szczypty gałki muszkatałowej
sól i pieprz do smau
Na ziemniaczaną "kołderkę":
1 kg obranych ziemniaków
25 g masła plus dodatkowo do położenia na wierzch
1 jajko
2-3 łyżki mleka
2 łyżki śmietany
papryka w proszku
sól i pieprz do smaku
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie,odcedzamy i dokładnie ugniatamy.W lekko osolej wodzie gotujemy również brokuła,uważamy by się nie rozgotowal.Masło rozgrzewamy na patelni,dodajemy pokrojonego w krążki pora,smażymy chwilę do czasu aż zmięknie.Odstawiamy.Pokrojone w dużą kostkę ryby zalewamy mlekiem,przykrywamy i doprowadzamy do zagotowania.Gotujemy ok.5 min.lub do czasu aż będą prawie miękkie.Wyciągamy je łyżką cedzakową,odstawiamy.Zmniejszamy ogień do minimum.Do mleka dolewamy śmietanę z rozrobioną mąką,dodajemy gałkę,natkę pietruszki,koperek oraz pora z masłem,doprowadzamy do zagotowania,cały czas pilnując by sie nie zrobiły grudki.Gotujemy chwilę na malutkim ogniu,gdy sos zgęstnieje ,dodajemy rybę i całość doprawiamy do smaku.Na końcu dodajemy brokuła.Naczynie żaroodporne smarujemy masłem,wlewamy sos z rybą.Do ziemniaków dodajemy jajko,mleko,śmietanę,dobrze mieszamy,zagniatamy raz jeszcze.Ziemniaczane puree delikatnie układamy partiami na sosie z rybą i brokułem.Potem widelcem rozprowadzamy ziemniaczane puree tak by pokryć całość.Ziemniaki smarujemy roztopionym masłem,posypujemy papryka w proszku.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy do czasu aż ziemniaki sie zrumienią(pieczemy w 190 stopniach C)
SMACZNEGO:)
Źródło:http://netkaodkuchni.blogspot.com/2011/10/fish-pie.html