Wykonanie
Fish pie jest tradycyjną potrawą brytyjską.Kilkakrotnie miałam okazję ją jeść,jednak dzisiaj zrobiłam po raz pierwszy samodzielnie.Okazało się,że fish pie robi się bardzo przyjemnie,nie jest wcale trudne do przyrządzenia a smakuje wspaniale.Składniki:500 g mieszanki ryb "Fish pie mix" lub
ryby jakie mamy pod ręką,najlepiej 2-3 rodzaje(u mnie
łosoś,
dorsz i łupacz)1
brokuł600 ml
mleka125 ml słodkiej
śmietany50 g
masła1 -2
pory50 g
mąki1 łyżka posiekanego
koperku1 łyzka posiekanej
natki pietruszki2 szczypty
gałki muszkatałowejsól i
pieprz do smauNa ziemniaczaną "kołderkę":1 kg obranych
ziemniaków25 g
masła plus dodatkowo do położenia na wierzch1
jajko2-3 łyżki
mleka2 łyżki
śmietanypapryka w proszku
sól i
pieprz do smaku
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie,odcedzamy i dokładnie ugniatamy.W lekko
osolej wodzie gotujemy również
brokuła,uważamy by się nie rozgotowal.
Masło rozgrzewamy na patelni,dodajemy pokrojonego w krążki
pora,smażymy chwilę do czasu aż zmięknie.Odstawiamy.Pokrojone w dużą kostkę
ryby zalewamy
mlekiem,przykrywamy i doprowadzamy do zagotowania.Gotujemy ok.5 min.lub do czasu aż będą prawie miękkie.Wyciągamy je łyżką cedzakową,odstawiamy.Zmniejszamy ogień do minimum.Do
mleka dolewamy
śmietanę z rozrobioną
mąką,dodajemy gałkę,
natkę pietruszki,
koperek oraz
pora z
masłem,doprowadzamy do zagotowania,cały czas pilnując by sie nie zrobiły grudki.Gotujemy chwilę na malutkim ogniu,gdy sos zgęstnieje ,dodajemy
rybę i całość doprawiamy do smaku.Na końcu dodajemy
brokuła.Naczynie żaroodporne smarujemy
masłem,wlewamy sos z
rybą.Do
ziemniaków dodajemy
jajko,
mleko,
śmietanę,dobrze mieszamy,zagniatamy raz jeszcze.Ziemniaczane puree delikatnie układamy partiami na sosie z
rybą i
brokułem.
Potem widelcem rozprowadzamy ziemniaczane puree tak by pokryć całość.
Ziemniaki smarujemy roztopionym
masłem,posypujemy
papryka w proszku.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy do czasu aż
ziemniaki sie zrumienią(pieczemy w 190 stopniach C)
SMACZNEGO:)