ßßß
Składniki (na blachę o wymiarach 25x40cm):biszkopt:5 jajek1 szklanka cukru pudru1 szklanka mąki tortowej bez 1 kopiastej łyżki1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanejmała szczypta soliłyżeczka soku cytrynowego lub octuponcz:¾ szklanki bardzo mocnej herbaty¼ szklanki rumu lub brandyjabłka:2kg jabłek (masa już obranych, pozbawionych gniazd nasiennych; to mniej więcej 3kg jabłek niesprawionych)2 opakowania (po 40gr) budyniu waniliowegocukier, sok cytrynowy – do smakukrem:250g margaryny½ szklanki cukru pudru2 żółtka (jajka należy dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem)16 łyżek mleka w proszku4 łyżki wrzątkucukier puder i kakao do posypaniaJabłka obrać, pokroić na ćwiartki, a te na cienkie plasterki.Umieścić je w rondlu (o grubym lub nieprzywierającym dnie) bądź na patelni, oprószyć cukrem, podlać odrobiną wody (2 łyżki) i podgrzewać, odparowując jak najwięcej płynu – pod koniec w rondlu nie powinno być żadnego „luźnego” soku. Doprawić do smaku cukrem i ewentualnie sokiem z cytryny. Wystudzić.Biszkopt:Formę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.Mąki przesiać, wymieszać.Cukier puder przesiać, utrzeć z żółtkami na jasną, prawie kremową puszystą masę (potrwa to kilka minut).Włączyć piekarnik – nastawić go na 180 stopni.Białka (nie powinny zawierać nawet śladu żółtka) oprószyć solą, dodać sok z cytryny lub ocet i ubić na sztywną pianę (po nabraniu na trzepak i odwróceniu go do góry nogami piana powinna zachować kształt).Na masę z żółtek i cukru wyłożyć połowę piany z białek. Wymieszać delikatnie ale stanowczo, kilkoma ruchami w tę samą stronę, zbierając masę z dna do środka.Dodać połowę mąki, wymieszać w ten sam sposób. Dołożyć pozostałą pianę z białek i resztę mąki. Połączyć kilkoma ruchami w gładką jednolitą masę.Od razu wylać masę do formy i niezwłocznie wstawić ją do nagrzanego piekarnika. Piec do momentu, w którym patyczek wetknięty do dna, w samym środku ciasta wyjdzie czysty i suchy – przez ok. 30 minut. Wyjąć z piekarnika, studzić w blasze na kratce.Masa jabłkowa:Ostudzone do temperatury pokojowej jabłka oprószyć budyniem i dokładnie wymieszać.Ustawić znów na umiarkowanym ogniu, doprowadzić do wrzenia (mieszanina powinna powoli bulgotać) i gotować ok. 2 minut, ciągle mieszając. Smakując upewnić się, że masa nie ma już mącznego posmaku. Wystudzić.Krem:Margarynę w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem na gładką, puszystą jasną masę.Nie przerywając ucierania dodać żółtka jedno po drugim, następnie mleko w proszku.Gdy masa będzie jednolita, dodać stopniowo wrzątek, nie przerywając ucierania. Wymieszać do uzyskania gładkiej masy.Złożenie całości:Biszkopt można odwrócić i ułożyć w formie do góry spodem, bądź dużym nożem wyrównać jego powierzchnię.Nasączyć go równomiernie ponczem.Na biszkopt wyłożyć jabłka, równo rozsmarować; na jabłkach rozprowadzić krem.Schłodzić w lodówce, aż krem stężeje i da się kroić nożem, czyli przez co najmniej godzinę. Jabłecznik może też spędzić w lodówce całą noc w przeddzień podania. Należy go jednak wyjąć odpowiednio wcześniej – smakuje lepiej, intensywniej w temperaturze pokojowej.Przed samym podaniem oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z kakao.