Wykonanie
Może jabłecznik brzmi uroczyściej? To dość odświętna propozycja, odnaleziona właśnie w poszukiwaniu czegoś nowego na temat
jabłek. Wytworna – nie znaczy od razu trudna; przygotowania wystarczy rozłożyć na etapy. Spód jest miękki, puszysty – bo
biszkoptowy,
waniliowych jabłek jest dużo, a krem nie za słodki, co zawsze można kontrolować słodkim pudrem z
kakao. Przepis od przyjaciółki domu, pani Tereski.

Składniki (na blachę o wymiarach 25x40cm):
biszkopt:5
jajek1 szklanka
cukru pudru1 szklanka
mąki tortowej bez 1 kopiastej łyżki1 kopiasta łyżka
mąki ziemniaczanejmała szczypta
soliłyżeczka
soku cytrynowego lub
octuponcz:¾ szklanki bardzo mocnej
herbaty¼ szklanki
rumu lub
brandyjabłka:2kg
jabłek (masa już obranych, pozbawionych gniazd nasiennych; to mniej więcej 3kg
jabłek niesprawionych)2 opakowania (po 40gr) budyniu
waniliowegocukier,
sok cytrynowy – do smakukrem:250g
margaryny½ szklanki
cukru pudru2
żółtka (
jajka należy dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem)16 łyżek
mleka w proszku4 łyżki wrzątku
cukier puder i
kakao do posypania
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, a te na cienkie plasterki.Umieścić je w rondlu (o grubym lub nieprzywierającym dnie) bądź na patelni, oprószyć
cukrem, podlać odrobiną
wody (2 łyżki) i podgrzewać, odparowując jak najwięcej płynu – pod koniec w rondlu nie powinno być żadnego „luźnego” soku. Doprawić do smaku
cukrem i ewentualnie
sokiem z cytryny. Wystudzić.
Biszkopt:Formę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąki przesiać, wymieszać.
Cukier puder przesiać, utrzeć z
żółtkami na jasną, prawie kremową puszystą masę (potrwa to kilka minut).Włączyć piekarnik – nastawić go na 180 stopni.
Białka (nie powinny zawierać nawet śladu
żółtka) oprószyć
solą, dodać
sok z cytryny lub
ocet i ubić na sztywną pianę (po nabraniu na trzepak i odwróceniu go do góry nogami piana powinna zachować kształt).Na masę z
żółtek i
cukru wyłożyć połowę piany z
białek. Wymieszać delikatnie ale stanowczo, kilkoma ruchami w tę samą stronę, zbierając masę z dna do środka.Dodać połowę
mąki, wymieszać w ten sam sposób. Dołożyć pozostałą pianę z
białek i resztę
mąki. Połączyć kilkoma ruchami w gładką jednolitą masę.Od razu wylać masę do formy i niezwłocznie wstawić ją do nagrzanego piekarnika. Piec do momentu, w którym patyczek wetknięty do dna, w samym środku ciasta wyjdzie czysty i suchy – przez ok. 30 minut. Wyjąć z piekarnika, studzić w blasze na kratce.Masa
jabłkowa:Ostudzone do temperatury pokojowej
jabłka oprószyć
budyniem i dokładnie wymieszać.Ustawić znów na umiarkowanym ogniu, doprowadzić do wrzenia (mieszanina powinna powoli bulgotać) i gotować ok. 2 minut, ciągle mieszając. Smakując upewnić się, że masa nie ma już mącznego posmaku. Wystudzić.Krem:
Margarynę w temperaturze pokojowej utrzeć z
cukrem na gładką, puszystą jasną masę.Nie przerywając ucierania dodać
żółtka jedno po drugim, następnie
mleko w proszku.Gdy masa będzie jednolita, dodać stopniowo wrzątek, nie przerywając ucierania. Wymieszać do uzyskania gładkiej masy.Złożenie całości:
Biszkopt można odwrócić i ułożyć w formie do góry
spodem, bądź dużym nożem wyrównać jego powierzchnię.Nasączyć go równomiernie ponczem.Na
biszkopt wyłożyć
jabłka, równo rozsmarować; na jabłkach rozprowadzić krem.Schłodzić w lodówce, aż krem stężeje i da się kroić nożem, czyli przez co najmniej godzinę. Jabłecznik może też spędzić w lodówce całą noc w przeddzień podania. Należy go jednak wyjąć odpowiednio wcześniej – smakuje lepiej, intensywniej w temperaturze pokojowej.Przed samym podaniem oprószyć
cukrem pudrem wymieszanym z
kakao.