ßßß Cookit - przepis na Murzynek z dżemem jagodowym i polewą czekoladową

Murzynek z dżemem jagodowym i polewą czekoladową

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj wstawię przepis na naprawdę szybkie ciasto. Właściwie przygotowuje się je w jednym garnku. Murzynek z dżemem jagodowym z odrobiną cynamonu przypomina mi trochę w smaku świąteczny piernik. Ciasto jest wilgotne, mocno kakaowe i pyszne. A do tego wszystkiego słodka polewa czekoladowa....tylko uwaga bo ciężko się od niego oderwać :).
Składniki (na dużą keksówkę):
2,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
ok. 1 szklanki mleka
3-4 łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki sody
2 jajka
4 duże łyżki dżemu jagodowego (może być inny np. porzeczkowy lub powidła śliwkowe)
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 kostki margaryny lub masła
2-3 łyżki oleju
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Margarynę rozpuszczamy w garnku i dodajemy mleko, olej, kakao i cukier. Mieszamy do momentu aż cukier się rozpuści . Do masy dodajemy jajka i energicznie mieszamy (trzeba pamiętać, aby płyn nie był za gorący, ponieważ może to doprowadzić do ścięcia się jajek). Następnie stopniowo dodajemy dżem i mąkę (ja przesiewałam), oczywiście stale mieszając. Na koniec dodajemy sodę. Blachę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto i pieczemy ok 40 minut w temperaturze 170 stopni (najlepiej sprawdzić pod koniec pieczenia patyczkiem czy jest już suche). Ciasto po wyjęciu z piekarnika studzimy i wyciągamy z blachy.
Dekorujemy polewą i dowolnymi bakaliami np. wiórkami kokosowymi, prażonymi płatkami migdałów, posiekanymi orzechami.
Polewa:
125 g margaryny lub masła (użyłam Kasi)
1,5 łyżeczki żelatyny
7 łyżek gorzkiego kakao
6 łyżek cukru
6 łyżek śmietany 36 % (można w ostateczności użyć mleka)
ekstrakt waniliowy (opcjonalnie)
Margarynę, kakao, cukier i śmietanę rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu lub na parze wodnej. Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody i odstawiamy na 5 minut do napęcznienia. Po tym czasie stawiamy miskę z żelatyną na kąpieli wodnej lub wkładamy miskę do mikrofalówki na 20 sekund. Rozpuszczoną żelatynę łączymy z polewą i dodajemy odrobinę ekstraktu waniliowego. Jeszcze ciepłą glazurą polewamy ciasto.
Smacznego!
Źródło:http://smakowidlo.blogspot.com/2012/11/murzynek-z-dzemem-jagodowym-i-polewa.html