Wykonanie

Dzisiaj wstawię przepis na naprawdę szybkie ciasto. Właściwie przygotowuje się je w jednym garnku. Murzynek z
dżemem jagodowym z odrobiną
cynamonu przypomina mi trochę w smaku świąteczny piernik. Ciasto jest wilgotne, mocno
kakaowe i pyszne. A do tego wszystkiego słodka
polewa czekoladowa....tylko uwaga bo ciężko się od niego oderwać :).Składniki (na dużą keksówkę):2,5 szklanki
mąki1 szklanka
cukruok. 1 szklanki
mleka3-4 łyżki
kakao2 płaskie łyżeczki
sody2
jajka4 duże łyżki
dżemu jagodowego (może być inny np.
porzeczkowy lub
powidła śliwkowe)1/2 łyżeczki
cynamonu1/2 kostki
margaryny lub
masła2-3 łyżki
oleju
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Margarynę rozpuszczamy w garnku i dodajemy
mleko,
olej,
kakao i
cukier. Mieszamy do momentu aż
cukier się rozpuści . Do masy dodajemy
jajka i energicznie mieszamy (trzeba pamiętać, aby płyn nie był za gorący, ponieważ może to doprowadzić do ścięcia się
jajek). Następnie stopniowo dodajemy
dżem i
mąkę (ja przesiewałam), oczywiście stale mieszając. Na koniec dodajemy
sodę. Blachę smarujemy
masłem i wysypujemy
bułką tartą. Przelewamy ciasto i pieczemy ok 40 minut w temperaturze 170 stopni (najlepiej sprawdzić pod koniec pieczenia patyczkiem czy jest już suche). Ciasto po wyjęciu z piekarnika studzimy i wyciągamy z blachy.Dekorujemy polewą i dowolnymi
bakaliami np. wiórkami kokosowymi, prażonymi
płatkami migdałów, posiekanymi
orzechami.Polewa:125 g
margaryny lub
masła (użyłam Kasi)1,5 łyżeczki
żelatyny7 łyżek gorzkiego
kakao6 łyżek
cukru6 łyżek
śmietany 36 % (można w ostateczności użyć
mleka)ekstrakt
waniliowy (opcjonalnie)
Margarynę,
kakao,
cukier i
śmietanę rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu lub na parze
wodnej.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością
wody i odstawiamy na 5 minut do napęcznienia. Po tym czasie stawiamy miskę z
żelatyną na kąpieli
wodnej lub wkładamy miskę do mikrofalówki na 20 sekund. Rozpuszczoną
żelatynę łączymy z polewą i dodajemy odrobinę ekstraktu
waniliowego. Jeszcze ciepłą glazurą polewamy ciasto.Smacznego!
