Wykonanie
Dzisiaj wstawiam przepis na pożywną zupę-krem. Uwielbiam
zielone szparagi, a ponieważ teraz jest na nie sezon to postanowiłam upichcić z nich coś na obiad. Niestety aparat przekłamał kolor zupy i na zdjęciu nie jest tak zielona jak w rzeczywistości, ale przepis i tak postanowiłam wstawić, ponieważ kremik wyszedł PYSZNY!. Jest bardzo zapychający. Nie zawiera
śmietany,
mąki - same warzywka.Składniki:3 duże
marchewkipęczek
szparagów (ok 500 g)1
cebula3
ziemniaki1
pietruszka(korzeń)pół
pora1 mały
selerprzyprawy:
sól,
pieprz,
zioła np.
bazylia,
oreganokostka rosołowakoperekkilka kromek
chleba (najlepiej suchego)trochę
oliwyWykonanie:Warzywa obieramy.
Marchewkę,
pietruszkę,
por i
seler gotujemy razem z
kostką rosołową. Po ok. 20 min dodajemy
ziemniaki. Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy
szparagi. (p amiętamy, aby odciąć końce). Gotujemy jeszcze jakieś 15 minut.
Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na patelni z dodatkiem 1 łyżeczki
masła - dodajemy do zupy.
Chleb kroimy w kostkę.
Oliwę mieszamy w szklance z
ziołami,
solą i
pieprzem. Polewamy chlebek i wkładamy do piekarnika na 15 minut (np. na 200 stopni).Zupę miksujemy blenderem na gładki krem. Na koniec przyprawiamy
solą,
pieprzem. Ja uwielbiam
bazylie i
oregano, dlatego dodaje je do różnych potraw - polecam!.Podajemy w miseczkach z grzankami i
koperkiem.Smacznego!