ßßß
Dzisiaj wstawiam przepis na pożywną zupę-krem. Uwielbiam zielone szparagi, a ponieważ teraz jest na nie sezon to postanowiłam upichcić z nich coś na obiad. Niestety aparat przekłamał kolor zupy i na zdjęciu nie jest tak zielona jak w rzeczywistości, ale przepis i tak postanowiłam wstawić, ponieważ kremik wyszedł PYSZNY!. Jest bardzo zapychający. Nie zawiera śmietany, mąki - same warzywka.Składniki:3 duże marchewkipęczek szparagów (ok 500 g)1 cebula3 ziemniaki1 pietruszka(korzeń)pół pora1 mały selerprzyprawy: sól, pieprz, zioła np. bazylia, oreganokostka rosołowakoperekkilka kromek chleba (najlepiej suchego)trochę oliwyWykonanie:Warzywa obieramy. Marchewkę, pietruszkę, por i seler gotujemy razem z kostką rosołową. Po ok. 20 min dodajemy ziemniaki. Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy szparagi. (p amiętamy, aby odciąć końce). Gotujemy jeszcze jakieś 15 minut. Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na patelni z dodatkiem 1 łyżeczki masła - dodajemy do zupy.Chleb kroimy w kostkę. Oliwę mieszamy w szklance z ziołami, solą i pieprzem. Polewamy chlebek i wkładamy do piekarnika na 15 minut (np. na 200 stopni).Zupę miksujemy blenderem na gładki krem. Na koniec przyprawiamy solą, pieprzem. Ja uwielbiam bazylie i oregano, dlatego dodaje je do różnych potraw - polecam!.Podajemy w miseczkach z grzankami i koperkiem.Smacznego!