Wykonanie
Ni to gulasz, ni to
curry. Tak naprawdę wrzuciłam do garnka to, co akurat miałam w lodówce i szafkach. Powstało ciepłe, rozgrzewające, typowo jesienne danie jednogarnkowe. W sam raz na pogodę taką jak dzisiaj.

Składniki:ok 500 g dyni4 - 6 liści
jarmużu400 g
pomidorów lub
przecieru pomidorowego100 g
cukinii150 g
zielonej soczewicy1
cebula2 - 3 ząbki
czosnku1 łyżka czerwonej pasty
currysól,
pieprzwoda lub
bulion warzywnyodrobina
oleju lub
oliwyWykonanie:
Cebulę szklimy w garnku na odrobinie tłuszczu. Pod koniec dodajemy posiekany
czosnek i pastę
curry. Podsmażamy przez około minutę uważając, aby nie przypalić
czosnku. Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę
dynię,
cukinię oraz odlewamy
przecier pomidorowy (lub pokrojone
pomidory, bez skórki). Dolewamy
bulion lub
wodę tak, aby przykrywały warzywa. Kiedy
woda zawrze wrzucamy opłukaną
soczewicę. Przykrywamy garnek i dusimy na niewielkim ogniu, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy do smaku. W międzyczasie myjemy
jarmuż i oddzielamy miękkie części liści. Rwiemy je na mniejsze kawałki. Kiedy warzywa są już prawie gotowe, dodajemy porwany
jarmuż. Dusimy dalej, aż liście będą lekko miękkie. Podajemy na ciepło.