ßßß Cookit - przepis na Gulasz dyniowy z jarmużem

Gulasz dyniowy z jarmużem

nazwa

Wykonanie

Ni to gulasz, ni to curry. Tak naprawdę wrzuciłam do garnka to, co akurat miałam w lodówce i szafkach. Powstało ciepłe, rozgrzewające, typowo jesienne danie jednogarnkowe. W sam raz na pogodę taką jak dzisiaj.
Składniki:
ok 500 g dyni
4 - 6 liści jarmużu
400 g pomidorów lub przecieru pomidorowego
100 g cukinii
150 g zielonej soczewicy
1 cebula
2 - 3 ząbki czosnku
1 łyżka czerwonej pasty curry
sól, pieprz
woda lub bulion warzywny
odrobina oleju lub oliwy
Wykonanie:
Cebulę szklimy w garnku na odrobinie tłuszczu. Pod koniec dodajemy posiekany czosnek i pastę curry. Podsmażamy przez około minutę uważając, aby nie przypalić czosnku. Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę dynię, cukinię oraz odlewamy przecier pomidorowy (lub pokrojone pomidory, bez skórki). Dolewamy bulion lub wodę tak, aby przykrywały warzywa. Kiedy woda zawrze wrzucamy opłukaną soczewicę. Przykrywamy garnek i dusimy na niewielkim ogniu, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy do smaku. W międzyczasie myjemy jarmuż i oddzielamy miękkie części liści. Rwiemy je na mniejsze kawałki. Kiedy warzywa są już prawie gotowe, dodajemy porwany jarmuż. Dusimy dalej, aż liście będą lekko miękkie. Podajemy na ciepło.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/09/Gulasz-dyniowy-z-jarmuzem.html