ßßß Cookit - przepis na Leczo z fasolką szparagową

Leczo z fasolką szparagową

nazwa

Wykonanie

Czy gotując leczo dodajecie do niego fasolkę szparagową? Dotąd nie dodawałam - jednak w wyniku debaty społecznej realizowanej w miejscu pracy a podnoszącej tak ważną kwestię egzystencjalnego wręcz zagadnienia "co dziś na obiad" okazało się, że to może być baaaardzo interesujące połączenie. Spróbowałam i wiem, że od teraz tylko taka wersja będzie pojawiać się w moim domu:)
Składniki:
3 papryki (czerwone lub różnokolorowe)
5 pomidorów
1-2 średnie cukinie
2 cebule
2 ząbki czosnku
300g - 500 g wędzonego boczku
200 g zielonej fasolki szparagowej
sól, pieprz, papryka w proszku, curry
1 szklanka wody lub bulionu warzywnego
Fasolkę pokroiłam w mniejsze kawałki (dzieląc mniej więcej na 3 części każdy strączek) i gotowałam ok. 10 minut w posolonej wodzie.
Paprykę pokroiłam w mniejsze kawałki. Cukinię w kostkę (jeśli cukiniemłode, zostawiam skórkę). Pomidory sparzyłam, obrałam i pokroiłam na mniejsze części. Boczek pokroiłam w paseczki i wrzuciłam na rozgrzaną patelnię, za chwilę dodając posiekaną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Po zrumienieniu d odałam paprykę, pomidory i dusiłam pod przykryciem około 20 minut, co jakiś czas mieszając i podlewając wodą (można użyć bulionu a ilość płynów skorygować według uznania). Po tym czasie dodałam fasolkę, wymieszałam, poddusiłam razem jeszcze około 5 minut, doprawiając solą, pieprzem, papryką i odrobiną curry.
Źródło:http://www.apetytnawiecej.pl/2014/10/leczo-z-fasolka-szparagowa.html