Wykonanie
Czy gotując leczo dodajecie do niego
fasolkę szparagową? Dotąd nie dodawałam - jednak w wyniku debaty społecznej realizowanej w miejscu pracy a podnoszącej tak ważną kwestię egzystencjalnego wręcz zagadnienia "co dziś na obiad" okazało się, że to może być baaaardzo interesujące połączenie. Spróbowałam i wiem, że od teraz tylko taka wersja będzie pojawiać się w moim domu:)

Składniki:3
papryki (czerwone lub różnokolorowe)5
pomidorów1-2 średnie
cukinie2
cebule2 ząbki
czosnku300g - 500 g
wędzonego boczku200 g
zielonej fasolki szparagowejsól,
pieprz,
papryka w proszku,
curry1 szklanka
wody lub
bulionu warzywnegoFasolkę pokroiłam w mniejsze kawałki (dzieląc mniej więcej na 3 części każdy strączek) i gotowałam ok. 10 minut w posolonej wodzie.
Paprykę pokroiłam w mniejsze kawałki.
Cukinię w kostkę (jeśli
cukinie są
młode, zostawiam skórkę).
Pomidory sparzyłam, obrałam i pokroiłam na mniejsze części.
Boczek pokroiłam w paseczki i wrzuciłam na rozgrzaną patelnię, za chwilę dodając posiekaną w kostkę
cebulę i rozdrobniony
czosnek. Po zrumienieniu d odałam
paprykę,
pomidory i dusiłam pod przykryciem około 20 minut, co jakiś czas mieszając i podlewając
wodą (można użyć
bulionu a ilość płynów skorygować według uznania). Po tym czasie dodałam
fasolkę, wymieszałam, poddusiłam razem jeszcze około 5 minut, doprawiając
solą,
pieprzem,
papryką i odrobiną
curry.