ßßß Cookit - przepis na Pasztet z soczewicy i dyni

Pasztet z soczewicy i dyni

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj propozycja niekoniecznie tradycyjna. Pasztet, który może zawitać na świątecznym i codziennym stole. Pasztet z dyni i soczewicy, który jakiś czas temu poleciła mi Edytka . Początkowo nie byłam przekonana czy mi smakuje, ale już po chwili zakochałam się w nim całkowicie. Jeżeli tylko lubicie dynię, polecam małą odmianę na świątecznym stole.
Składniki (na około 8 mniejszych foremek lub jedną keksówkę):
1,5 szklanki czerwonej soczewicy
500 g dyni (waga po obraniu)
2 liście laurowe
1 łyżeczka suszonego tymianku
4 ziarna ziela angielskiego
6 łyżek oleju
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka curry
szczypta tartej gałki muszkatołowej
1/2 szklanki kaszy kukurydzianej
3/4 szklanki otrąb owsianych
2 jajka
sól, pieprz
pestki dyni do posypania
Wykonanie:
Soczewicę opłukać i ugotować w 2 szklankach wody razem z zielem i liściem laurowym, tymiankiem i łyżeczką soli. Gotować mieszając co jakiś czas, przez około 15 - 20 minut, aż soczewica się rozgotuje. Wyjąć ziele i liście i dodać kaszę kukurydzianą. Wymieszać i odstawić.
Posiekaną cebulę i czosnek podsmażyć na oleju z curry i gałką. Dodać startą dynię. Smażyć, aż dynia będzie miękka. Dosypać otręby i wymieszać. Do dużej miski przełożyć obie masy i dodać jajka. Wymieszać całość (można mikserem) i doprawić do smaku.
Formę do keksówki (u mnie 30 cm) wysmarować tłuszczem, wysypać otrębami. Przełożyć masę, wyrównać i posypać pestkami dyni. Piec w 200 stopniach przez około godzinę (w małych foremkach około 45 minut).
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/12/Pasztet-z-soczewicy-i-dyni.html