Wykonanie
Dzisiaj propozycja niekoniecznie tradycyjna. Pasztet, który może zawitać na świątecznym i codziennym
stole. Pasztet z dyni i
soczewicy, który jakiś czas temu poleciła mi Edytka . Początkowo nie byłam przekonana czy mi smakuje, ale już po chwili zakochałam się w nim całkowicie. Jeżeli tylko lubicie
dynię, polecam małą odmianę na świątecznym
stole.

Składniki (na około 8 mniejszych foremek lub jedną keksówkę):1,5 szklanki
czerwonej soczewicy500 g dyni (waga po obraniu)2
liście laurowe1 łyżeczka suszonego
tymianku4 ziarna
ziela angielskiego6 łyżek
oleju1
cebula2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
curryszczypta tartej
gałki muszkatołowej1/2 szklanki
kaszy kukurydzianej3/4 szklanki
otrąb owsianych2
jajkasól,
pieprzpestki dyni do posypania

Wykonanie:
Soczewicę opłukać i ugotować w 2 szklankach
wody razem z zielem i
liściem laurowym,
tymiankiem i łyżeczką
soli. Gotować mieszając co jakiś czas, przez około 15 - 20 minut, aż
soczewica się rozgotuje. Wyjąć ziele i liście i dodać
kaszę kukurydzianą. Wymieszać i odstawić.Posiekaną
cebulę i
czosnek podsmażyć na
oleju z
curry i gałką. Dodać startą
dynię. Smażyć, aż
dynia będzie miękka. Dosypać
otręby i wymieszać. Do dużej miski przełożyć obie masy i dodać
jajka. Wymieszać całość (można mikserem) i doprawić do smaku.Formę do keksówki (u mnie 30 cm) wysmarować tłuszczem, wysypać
otrębami. Przełożyć masę, wyrównać i posypać
pestkami dyni. Piec w 200 stopniach przez około godzinę (w małych foremkach około 45 minut).