ßßß Cookit - przepis na POLICZKI WOŁOWE Z BOROWIKAMI

POLICZKI WOŁOWE Z BOROWIKAMI

nazwa

Wykonanie

Jeszcze nie dawno, gdyby ktoś zapytał mnie co to są policzki wołowe, nie bardzo wiedziałabym co odpowiedzieć. Mieszkając w Polsce poprostu nigdy nie przyrządzałam nic z tego gatunku mięska - ba! nawet o nim nie słyszałam :( Ale wertując internet okazało się, że mogę się spokojnie rozgrzeszyć, bo policzki wołowe geralnie są mało osiągalne w zakupie. Mozna je nabyć jedynie u dobrego rzeźnika.
A szkoda. Bo to cudowne w smaku mięsko, odpowiednio przyrządzone, duszone w czerwonym winie jest o niebo lepsze od ... wołowiny!
Składniki:
2 kg policzków wołowych
cebula
100g borowików (świeżych lub suszonych w zależności od posiadania)
ziele angielskie
liść laurowy
bulion wołowy
olej
sól, pieprz
sproszkowany czosnek
tymianek
pół szklanki czerwonego wina
Wykonanie:
Policzki wołowe oczyścić z błon. Pokroić w dużą kostkę. Na patelni rozgrzać olej, partiami obsmażać mięsko posypane sproszkowanym czosnkiem i tymiankiem. Jeśli włożymy jednocześnie zbyt dużą ilość mięsa- temperatura smażenia spadnie i mięsko nie odsmaży się tylko zacznie się gotować. Podsmażone mięso przekładamy do drugiego garnka, a na powstałym sosiku, podsmażamy cebulę, którą przekładamy wraz z sosem do naszego mięsa. Następnie wlewamy pół szklanki wina, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie,grzybki (jeśli używamy suszonych, to uprzednio namoczone) doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy na małym ogniu ok 3h - do miękkości mięsa- uzupełniając odparowany płyn bulionem wołowym.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/03/policzki-woowe-z-borowikami.html