ßßß
Składniki na ok. 10- 12 sztuk:150 g mąki3/4 łyżeczki proszku do pieczenia60 g cukru trzcinowegoszczypta soli1,5 łyżeczki cukru z wanilią1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu1 jajko100 ml jogurtu naturalnego60 ml oleju200 g śliwek70 g mąki35 g zimnego masła30 g cukru trzcinowego
Wykonanie:Suche składniki mieszamy w jednej misce. W drugiej mieszamy jogurt, olej i jajko. Wlewamy do suchych składników i delikatnie mieszamy. Śliwki myjemy, kroimy na pół, wyjmujemy pestkę. Każdą połówkę kroimy jeszcze na 2 - 3 części. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek muffinkowych.Szykujemy kruszonkę. Mąkę i masło wyrabiamy palcami, aż powstaną grudki. Dodajemy cukier i mieszamy. Kruszonką posypujemy muffiny. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut.
< /a>