ßßß Cookit - przepis na Polędwiczki z jabłkiem

Polędwiczki z jabłkiem

nazwa

Wykonanie

Chciałam Wam dzisiaj pokazać przepis na polędwiczki, z serii Kulinarne Inspiracje Kamis . Pierwszy raz robiłam tego typu danie i muszę przyznać, że tak podane polędwiczki zrobiły furorę u mnie w domu. Wiem jedno, mój syn będzie się o nie dopomina ł, a ja zapewne będę ulegać prośbom .
Składniki:
1/2 kg polędwiczki wieprzowej
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka oleju
1 czerwona cebula grubo pokrojona
100 g pieczarek (pokrojonych)
1 jabłko (pokrojone w ósemki)
150 ml soku jabłkowego
200 ml śmietanki 30%
sól, pieprz
Zestaw Kulinarne Inspiracje Kamis (rozmaryn, czosnek, tymianek, papryka, szałwia)
Wykonanie:
Do miski wsyp mąkę, paprykę, sól, pieprz i wszystko razem wymieszaj. Polędwiczki pokrój na skos w plastry, delikatnie rozbij i obtocz w mące z przyprawami. Na dużej patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso po 2-3 minuty z każdej strony. Zdejmij z patelni i przełóż na talerz. Na patelnię wrzuć czerwoną cebulę, pieczarki i jabłko. Smaż przez 3-4 minuty, aż do zbrązowienia. Dodaj sok jabłkowy, czosnek granulowany, szałwię, rozmaryn, tymianek, śmietankę kremową i delikatnie zamieszaj. Mięso ponownie wrzuć na patelnie, doprowadź do wrzenia i smaż jeszcze przez 10 minut, aż mięso będzie miękkie. Podawaj z gotowanymi ziemniakami i surówką.
/wpis sponsorowany/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2012/12/Poledwiczki-z-jablkiem.html