Wykonanie
Chciałam Wam dzisiaj pokazać przepis na
polędwiczki, z
serii Kulinarne Inspiracje Kamis . Pierwszy raz robiłam tego typu danie i muszę przyznać, że tak podane
polędwiczki zrobiły furorę u mnie w domu. Wiem jedno, mój syn będzie się o nie dopomina ł, a ja zapewne
będę ulegać prośbom .

Składniki:1/2 kg
polędwiczki wieprzowej2 łyżki
mąki pszennej1 łyżka
oleju1
czerwona cebula grubo pokrojona100 g
pieczarek (pokrojonych)1
jabłko (pokrojone w ósemki)150 ml
soku jabłkowego200 ml
śmietanki 30%sól,
pieprzZestaw Kulinarne Inspiracje Kamis (
rozmaryn,
czosnek,
tymianek,
papryka,
szałwia)Wykonanie:Do miski wsyp
mąkę,
paprykę,
sól,
pieprz i wszystko razem wymieszaj.
Polędwiczki pokrój na skos w plastry, delikatnie rozbij i obtocz w
mące z
przyprawami. Na dużej patelni rozgrzej
olej i obsmaż
mięso po 2-3 minuty z każdej strony. Zdejmij z patelni i przełóż na talerz. Na patelnię wrzuć
czerwoną cebulę,
pieczarki i
jabłko. Smaż przez 3-4 minuty, aż do zbrązowienia. Dodaj
sok jabłkowy,
czosnek granulowany,
szałwię,
rozmaryn,
tymianek,
śmietankę kremową i delikatnie zamieszaj.
Mięso ponownie wrzuć na patelnie, doprowadź do wrzenia i smaż jeszcze przez 10 minut, aż
mięso będzie miękkie. Podawaj z gotowanymi
ziemniakami i surówką.

/wpis sponsorowany/