Dziś troszkę kalorycznie i troszkę wbrew mojej zasadzie nie łączenia owoców z mięskiem. Smak jednak równoważy wszelkie wyrzuty sumienia. Co tam zbędne kalorie jak w ustach rozpływa się pyszne mięsko...musicie koniecznie spróbować :)- 400 g polędwiczki wieprzowej- 1 średnie jabłko- 1 średniej wielkości cebula- 100 g pieczarek- 2 łyżki mąki- 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej- 2 ząbki czosnku- 1 łyżeczka suszonego tymianku- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu- 1 łyżka suszonej szałwii- 100 g wina białego- 200 ml śmietanki 30%- sól, pieprz do smaku- olej do smażeniaPolędwiczki myjemy, osuszamy kroimy w ukośne plastry. Rozbijamy je delikatnie i wrzucamy do miski. Mąkę łączymy z solą, pieprzem i papryką czerwoną i dokładnie obtaczamy w nim mięso. Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy mięso i obsmażamy kilka minut z każdej strony. W tym czasie jabłko kroimy w ósemki, cebulę w piórka a pieczarki w plasterki. Mięso wyjmujemy na chwilę z patelni i odkładamy na talerz. Na tłuszcz wrzucamy cebulę, pieczarki i jabłko . Smażymy do uzyskania złotego koloru. Następnie dolewamy wino i śmietankę, dosypujemy zioła oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy i dokładamy mięso. Smażymy do uzyskania miękkości polędwiczek.