Wykonanie
Niedziela - dzień kiedy możemy zjeść rodzinny obiad nie spiesząc się nigdzie. A ja mam za to więcej czasu na przygotowanie czegoś wyjątkowego. Na dzisiaj przygotowałam
polędwiczki wieprzowe w sosie
jabłkowo-
ziołowym. Przepis z Kulinarnych Inspiracji Kamisa.

SKŁADNIKI1 szt./ok.500g
polędwiczki wieprzowej1 łyżka
oleju1 duża
cebula czerwona200-300 g
pieczarek1 duże
jabłko180 ml
soku jabłkowego lub
białego wina200 ml
śmietanki UHT 30%2 łyżki
mąkiprzyprawy1/2 łyżeczki
soliszczypta
czarnego pieprzu1 łyżeczka mielonej czerwonej
słodkiej papryki1 łyżeczka
tymianku1 łyżeczka
rozmarynu1 łyżeczka
szałwi2 ząbki
czosnku (przeciśnięty przez praskę)

JAK TO ZROBIĆZaczynamy od przygotowania warzyw.
Cebulę obieramy i kroimy w dużą kostkę.
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na ósemki, a ósemki jeszcze na pół.
Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w większe kawałki.Do miski wsypujemy
mąkę,
sól,
pieprz,
czerwoną paprykę, mieszamy.
Polędwiczki myjemy, osuszamy i kroimy pod skosem na kawałki o grubości 1 cm. Lekko rozbijamy i obtaczamy w
mące z
przyprawami. Na rozgrzanym
oleju smażymy
polędwiczki z dwóch stron na złoty kolor. Wyjmujemy na talerz.Na tłuszcz po
mięsie wrzucamy
cebulę,
jabłko i
pieczarki. Smażymy do zbrązowienia warzyw. Następnie dodajemy
sok jabłkowy lub
wino, przeciśnięty przez praskę
czosnek,
rozmaryn,
szałwię,
tymianek oraz
śmietankę i delikatnie mieszamy.
Polędwiczki ponownie wrzucamy na patelnię, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i smażymy przez 10 minut, aż sos zgęstnieje, a
mięso będzie miękkie.
Polędwiczki jedliśmy z opiekanymi
ziemniaki i
buraczkami na ciepło.