ßßß Cookit - przepis na Placuszki z czekoladą, jabłkiem i czekoladowm sosem

Placuszki z czekoladą, jabłkiem i czekoladowm sosem

nazwa

Wykonanie

Kochamy placuszki na niedzielne śniadanie. Kiedy więc zobaczyłam u Edysi wersję czekoladową wiedziałam, że pojawi się i u mnie. Placuszki są wspaniałe. Niestety zepsułam sos poprzez dodanie gryczanego miodu. Okazał się za mocny, zbyt intensywny i przez to sos zamiast czekoladowego stał się gryczanym. Dlatego też mieszaliśmy go ze śmietaną.
Składniki (na 16-18 placuszków):
225 g mąki pszennej
1,2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru pudru (można dać mniej)
1 łyżka stopionego masła
1 jajko
300 ml mleka
1 jabłko
50 g czekolady deserowej (u mnie mleczna)
gorący sos czekoladowy:
1 łyżka gorzkiego kakao
4 czubate łyżeczki mąki kukurydzianej
3 łyżki mleka
40 g czekolady deserowej (użyłam mleczną, następnym razem zamieniłabym ją na gorzką)
1 łyżka masła
175 g płynnego miodu
1/4 łyżeczki esencji waniliowej
Przygotować sos: w małej misce wymieszać kakao i mąkę kukurydzianą, wlać mleko i wymieszać dokładnie. w rondelku roztopić miód, masło i połamaną na kawałki czekoladę. Kiedy składniki się połączą, dodać kakao z mąką i mlekiem i gotować na małym ogniu cały czas mieszając przez około minutę (jeśli wystygnie, można go podgrzewać).
Przygotować placuszki:
przesiać mąkę do miski, dodać proszek do pieczenia i cukier, wymieszać. W środku zrobić wgłębienie, do którego wlać stopione, ostudzone masło i roztrzepane jajko. Rózgą mieszać, stopniowo wlewając mleko, aż powstanie powstanie gładkie, półpłynne ciasto. Dodać obrane i starte na dużych oczkach jabłko, oraz pokrojoną czekoladę. Wymieszać.
Patelnię rozgrzać na średnim ogniu i lekko ją natłuścić (ja smarowałam pędzelkiem zamoczonym w oleju). Na jeden placuszek nakładać po dwie łyżki ciasta, tak by otrzymać placki o średnicy ok. 7,5 cm.
Smażyć przez kilka minut, aż na powierzchni placków pojawią się bąbelki. Wtedy przełożyć na druga stronę i smażyć jeszcze przez około 1 minutę.
Podawać od razu, polane gorącym sosem czekoladowym. Zamiast sosu czekoladowego placuszki można polać miodem, lub syropem klonowym, albo podawać bez dodatków - same w sobie też są słodkie.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2010/10/Placuszki-z-czekolada-jablkiem-i-czekoladowm-sosem.html