ßßß Cookit - przepis na Czekoladowy jabłecznik z kruszonką

Czekoladowy jabłecznik z kruszonką

nazwa

Wykonanie

Lato dobiega końca. Szczęście, że studenci mają wolny jeszcze październik, bo dla mnie jest to właśnie miesiąc wakacji. Po przymusowej przerwie na blogu z powodu wakacyjnego wyjazdu wracam z ciastem. Spód mocno kakaowy-czekoladowy. Do tego dużo jabłek i kruszonka. Idealne do popołudniowej kawki.
3 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek kakao
150g czekolady mlecznej
3 jajka
1.5 szkl. cukru
250g miękkiego masła
+ 1kg obranych jabłek
kruszonka
50g miękkiego masła
50g cukru
100g mąki
Miękkie masło utrzeć z cukrem. Do puszystej masy dodawać po jednym jajku ciągle ubijając. Połączyć z pozostałymi składnikami.
Ciasto wylać do przygotowanej wcześniej formy.
Na ciasto wyłożyć pocięte w plastry jabłka.
Masło rozetrzeć rękoma z cukrem i mąką do powstania kruszonki. Następnie posypać nią wierzch jabłek.
Piec 50min w 180stopniach.
Źródło:http://siaskowe-gotowanie.blogspot.com/2014/09/czekoladowy-jabecznik-z-kruszonka.html