Wykonanie
Superłatwe, szybkie w przygotowaniu i cudownie smaczne. Puszyste, wilgotne... doskonałe jako słodkie do
kawy czy na podwieczorek. Można z łatwością zmieniać ich smak poprzez dodawanie różnych
owoców,
kakao,
cynamonu... cokolwiek lubimy;)
Składniki:(na około 8-10 szt)2 łyżki
masłapół szklanki
cukru pudrujajkoszklanka tłustego
mleka1,5 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia100g
czekolady (gorzkiej,
mlecznej wg gustu)Sposób przygotowania:
Masło rozpuścić i ostudzić.
Jajko utrzeć z
cukrem pudrem na puch a następnie dodawać kolejno nie przerywając miksowania
masło,
mleko i
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia. Połączyć do uzyskania jednolitej masy.Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami i napełniać łyżką ciasta. Do każdej foremki włożyć kostkę
czekolady i przykryć
ciastem tak aby foremki były napełnione w ¾ wysokości. Wierzch posypać drobno posiekaną
czekoladą.Piec około 18-20 minut w piecu nagrzanym do 180 stopni C.