ßßß
Składniki (na 4 porcje):2 łyżeczki garam masala1/4 łyżeczki papryki1/4 łyżeczki mielonego kuminu1 łyżeczka łagodnego chilli1 ząbek czosnku, rozgniecionysok z 1 limonki6 łyżek oliwy z oliwek4 piersi z kurczaka (bez kostek i skóry) - około 450 g2 łyżki płynnego miodu200 g mieszanki sałat (w stylu włoskim)100 g suszonych pomidorów100 g czarnych oliweksól, pieprzewentualnie ciabatta do podaniaWykonanie:Garam masala, paprykę, chilli, kumin, czosnek, połowę soku z limonki, po pół łyżeczki soli i pieprzu, 2 łyżki oliwy wymieszać w misce (nie metalowej) i wymieszać, aby się wszystko połączyło. Pierś kurczaka pokroić w 2 cm kawałki i obtoczyć w mieszance przypraw. Odstawić na minimun 15 minut, aby smaki się połączyły (można też przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na maksimum 24 godziny).Podgrzać patelnię, nieprzywierającą, na średnim ogniu i smażyć na niej paski kurczaka przez około 2 minuty z każdej strony, aż będą dobrze usmażone i dobrze przypieczone. Pozostały sok z limonki i miód wlać do zakręcanego słoika. Doprawić do smaku solą i pieprzem i potrząsnąć dobrze, aż sól się rozpuści. Dodać 4 łyżki oliwy i ponownie dokładnie wymieszać.Do miski włożyć sałatę, pomidory i oliwki. Wlać tyle dressingu, żeby delikatnie pokrył liście. Rozłożyć na talerze, na których będziemh podawać i na wierzch rozłożyć przypieczone kawałki kurczaka. Podawać natychmiast z kromkami ciabatty, jeśli lubimy. (My jedliśmy na zimno i też było bardzo smaczne)./wydrukuj przepis/