ßßß
Składniki:3 szklanki mąki4 żółtka1 margaryna3 - 4 łyżki cukru pudru1,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki śmietanyok 300 ml dżemu kwaśnego (najlepiej wiśniowy)1-2 jabłkaorzechy włoskie posiekane (ilość na oko, tak aby przykryć większość ciasta)rodzynkiżurawinaWykonanie:Mąkę posiekać z margaryną, dodać cukier, żółtka, proszek i śmietanę. Wyrobić ciasto. 3/4 ciasta wyłożyć na blachę. Resztę schować do lodówki. Na ciasto na blaszkę nałożyć dżem wiśniowy, na dżem malutkie kawałki jabłek. Wyjąć schłodzone ciasto i zetrzeć na jabłka. Posypać to orzechami włoskimi. Piec w 180 stopniach około 20 minut, az ciasto się zezłoci. Ostudzić.Na chłodny placek wyłożyć rodzynki a na to żurawinę. Polać to polewą czekoladową.Polewa czekoladowa:125 g miękkiego masła ekstra3 łyżki cukru3 łyżki wody3 łyżki kakaoWykonanie:Wszystkie składniki podgrzewać cały czas mieszając. Gotować przez około 5 minut, aż wszystko się ładnie połączy i lekko zgęstnieje. Lekko ostudzoną polewę wylewać na placek.
/wydrukuj przepis/
A na te Święta Wszystkim którzy tu zaglądają życzę spokoju, rodzinnego ciepła, serdeczności i pysznych potraw. A to wszystko napisane na karteczkach, które zrobiłam z dzieciaczkami.