Wykonanie
Ten przepis powstał w oparciu o nasz ukochany mazurek . W odróżnieniu od tamtego jest nieco bardziej słodki (nie ma posmaku kwaśnych
wiśni). Sama nie wiem, który jest lepszy. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Składniki:150 g mielonych
migdałów50 g
mąki pszennej (lub nieco więcej)100 g
masła2
żółka2 łyżki
cukru pudru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
śmietany4
jabłka6 łyżek całych
migdałów3 łyżki
migdałów w płatkach5 łyżek
żurawinyPolewa:60 g
masła2 łyżki
wody2 łyżki
kakao2 łyżki
cukruWykonanie:
Mąkę i zmielone
migdały posiekać z
masłem, dodać
cukier,
żółtka, proszek i
śmietanę. Wyrobić ciasto (jeśli się nieco lepi można dodać odrobinę
mąki więcej). 3/4 ciasta wyłożyć na blachę (kwadratową 24 x 24). Resztę schować do lodówki. Na ciasto wyłożyć malutkie kawałki
jabłek. Posypać je posiekanymi
migdałami i
płatkami migdałów. Wyjąć schłodzone ciasto i zetrzeć na wierzch. Piec w 180 stopniach około 20 minut, aż ciasto się zezłoci. Ostudzić. Na chłodny placek wyłożyć
żurawinę.Wszystkie składniki polewy podgrzewać cały czas mieszając. Gotować przez około 5 minut, aż wszystko się ładnie połączy i lekko zgęstnieje. Lekko ostudzoną polewę wylewać na placek.

/wydrukuj przepis/