ßßß Cookit - przepis na Mazurek migdałowy

Mazurek migdałowy

nazwa

Wykonanie

Ten przepis powstał w oparciu o nasz ukochany mazurek . W odróżnieniu od tamtego jest nieco bardziej słodki (nie ma posmaku kwaśnych wiśni). Sama nie wiem, który jest lepszy. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Składniki:
150 g mielonych migdałów
50 g mąki pszennej (lub nieco więcej)
100 g masła
2 żółka
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany
4 jabłka
6 łyżek całych migdałów
3 łyżki migdałów w płatkach
5 łyżek żurawiny
Polewa:
60 g masła
2 łyżki wody
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru
Wykonanie:
Mąkę i zmielone migdały posiekać z masłem, dodać cukier, żółtka, proszek i śmietanę. Wyrobić ciasto (jeśli się nieco lepi można dodać odrobinę mąki więcej). 3/4 ciasta wyłożyć na blachę (kwadratową 24 x 24). Resztę schować do lodówki. Na ciasto wyłożyć malutkie kawałki jabłek. Posypać je posiekanymi migdałami i płatkami migdałów. Wyjąć schłodzone ciasto i zetrzeć na wierzch. Piec w 180 stopniach około 20 minut, aż ciasto się zezłoci. Ostudzić. Na chłodny placek wyłożyć żurawinę.
Wszystkie składniki polewy podgrzewać cały czas mieszając. Gotować przez około 5 minut, aż wszystko się ładnie połączy i lekko zgęstnieje. Lekko ostudzoną polewę wylewać na placek.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2011/04/Mazurek-migdalowy.html