ßßß
Składniki:150 g mielonych migdałów50 g mąki pszennej (lub nieco więcej)100 g masła2 żółka2 łyżki cukru pudru1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka śmietany4 jabłka6 łyżek całych migdałów3 łyżki migdałów w płatkach5 łyżek żurawinyPolewa:60 g masła2 łyżki wody2 łyżki kakao2 łyżki cukruWykonanie:Mąkę i zmielone migdały posiekać z masłem, dodać cukier, żółtka, proszek i śmietanę. Wyrobić ciasto (jeśli się nieco lepi można dodać odrobinę mąki więcej). 3/4 ciasta wyłożyć na blachę (kwadratową 24 x 24). Resztę schować do lodówki. Na ciasto wyłożyć malutkie kawałki jabłek. Posypać je posiekanymi migdałami i płatkami migdałów. Wyjąć schłodzone ciasto i zetrzeć na wierzch. Piec w 180 stopniach około 20 minut, aż ciasto się zezłoci. Ostudzić. Na chłodny placek wyłożyć żurawinę.Wszystkie składniki polewy podgrzewać cały czas mieszając. Gotować przez około 5 minut, aż wszystko się ładnie połączy i lekko zgęstnieje. Lekko ostudzoną polewę wylewać na placek.
/wydrukuj przepis/